Субота, 27.04.2024, 06:52:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2017 » Квітень » 9 » У Богородчанах вшанували курінного «Благого»
23:10:10
У Богородчанах вшанували курінного «Благого»

Молодий бригадир бригади №3 у с. Лесівці Іван Жирик уже три роки працював в колгоспі «Перше Травня» Богородчанського району. Наприкінці травня 1982 року на бригадний господарський двір заїхав «уаз» керівника місцевого колгоспу. З нього вийшли голова колгоспу та один із партійних функціонерів Богородчанського райкому компартії. Оглянувши господарку бригади, вони запропонували молодому керівникові проінспектувати лесівські поля. Об’їзд полів закінчився в урочищі «Діл» на межі з полями с. Гринівки. На самому верху «Діла», неподалік польової дороги, було видно березовий хрест. Тут водієві наказали зупинити автомобіль. Всі вийшли з легковика. Керівництво було задоволене станом полів у бригаді та схвально відгукнулося про роботу бригадного керівника. Але недопустимо, щоб хрест був на полі — його необхідно зняти, націлював бригадира представник райкому. З наївності молодий бригадир відповів, що там могила, в якій поховано людей. Невдоволене керівництво поїхало, залишивши бригадира одного на полі. Молодий керівник три кілометри пішки добирався до господарського двору, аналізуючи те, що сталося в полі. Бо вже були такі, що знищували цей хрест, однак місцеві патріоти встановлювали новий на могилі загиблих вояків куреня «Благого». Бригадир не раз зауважував, що кожного року в один і той же час одна жінка коло цієї могили полола квіти біля хреста і молилась протягом дня...

Днями громадськість краю в Богородчанах вшанувала пам’ять курінного «Благого»—Олекси Химинця та його побратимів, які загинули 20 березня 1945 року в «саджавських лазах» — між селами Лесівкою і Саджавою. Після недільної Служби Божої парафіяни церкви Святого івана Богослова з Богородчан з процесією прийшли помолитись за упокій душ повстанців. Панахиду відправили о. Михайло Момот, сотрудник церкви Св. Івана Богослова УГКЦ Богородчан, та о. Володимир Петришин, настоятель храму Архістратига Михаїла УПЦ КП с. Саджави. Після відправи відбулося віче. Односелець курінного «Благого» ветеран ОУН—УПА і. Середюк розповів про життєвий і бойовий шлях свого славного земляка. Селищний голова Р. Заремба запевнив учасників віча, що на цій могилі, де місцевими патріотами Канцуром та іншими було крадькома поховано після триденного виставлення напоказ мертві тіла курінного «Благого», бунчужного «Довбуша» та сотенного «Шума», найближчим часом буде встановлено пам’ятник. Голова ГО «Чорний Ліс» Іван Жирик відзначив внесок курінного «Благого»—Олекси Химинця як вмілого, мудрого командира куреня «Смертоносці» у визвольну боротьбу 40-х років минулого століття. 30 березня минуло 105 років від дня народження Олекси Хоминця.

Іван Чорноліський


Переглядів: 556 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024