П`ятниця, 19.04.2024, 18:27:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 19 » У боротьбі за пам'ятку архітектури в центрі Івано-Франківська поставив крапку Верховний Суд
22:07:12
У боротьбі за пам'ятку архітектури в центрі Івано-Франківська поставив крапку Верховний Суд

В Івано-Франківську мешканці понад столітнього будинку на вулиці Грушевського впродовж декількох років вимагають демонтажу надбудови мансарди.

Нагадаємо, як повідомляла раніше Фіртка, у 2017 році Державна архітектурно-будівельна інспекція України звернулась до суду до фізособи Володимира Свиридова щодо приведення до попереднього стану горища над його квартирою у пам’ятці архітектури за адресою вул. Грушевського, 20. Третіми сторонами у справі виступали мешканці будинку.

Містобудівні умови та обмеження, видані виконкомом Івано-Франківської міської ради фізичній особі на реставрацію з пристосуванням горища над квартирою в будинку на вул. М. Грушевського, 20., були скасовані. Відтак, суд зобов'язав демонтувати самочинну перебудову над пам'яткою архітектури.

Проте після затяжної судової тяганини власник квартири Володимир Свиридов звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду України.

У касаційній скарзі скаржник вказує на те, що суди попередніх інстанцій не надали належної правової оцінки тому, що органи місцевого самоврядування наділені правом змінювати або скасовувати акти підконтрольних їм управлінь виключно за наявності обґрунтованих підстав, які у спірних правовідносинах відсутні.

Виконавчий комітет Івано-Франківського міської ради подав заперечення на касаційну скаргу, у якому вказав на законність рішень судів попередніх інстанцій та необґрунтованість вимог касаційної скарги.

13 вересня 2019 року Верховний Суд виніс постанову у справі. Касаційну скаргу позивача залишили без задоволення. Постанова є остаточною та не підлягає оскарженню.

Тож постанову Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 21 квітня 2016 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 16 червня 2016 року залишили без змін.

Після цього рішення, мешканці пам’ятки архітектури сподіваються, що незаконну перебудову таки демонтують. Також вони твердять, що будівництвом мансарди займався не власник квартири, а його донька на підставі довіреності.

Варто додати, цьогоріч в лютому пам’ятка архітектури на Грушевського, 20 почала осипатись. На тротуар посипалася ліпнина та карниз. На думку мешканців, до цього призвела незаконна надбудова.

 

Довідково:

Будинок за адресою вул. Грушевського, 20 є пам’яткою архітектури місцевого значення, який за номером 177-іф є занесеним до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Він побудований у 1895 році і має ряд архітектурних особливостей, таких як тонке дерев’яне перекриття підлог-стель 2 см, яке не може витримувати значних додаткових вагових навантажень.

Моральний знос (амортизація) будинку станом на 2014 рік, згідно довідки ЄРЦ, становив 92% . Згідно із технічною характеристикою стану будинку, наданою НДІ Проектреконструкція у 1997 році: фізичний знос фундаменту становив – 45%, стін – 50%, перекриття – 40%, сходів – 80%, даху – 30%, підлоги – 25%, дверей – 40%, загальний знос будинку становив 40,2 %.


Переглядів: 270 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024