П`ятниця, 29.03.2024, 02:53:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 13 » У фундаменті будинку в Рогатині знайшли фрагменти єврейських надгробків
17:58:21
У фундаменті будинку в Рогатині знайшли фрагменти єврейських надгробків

У Рогатині знайдено нову партію єврейських надгробків. Сім фрагментів єврейських надгробків викопали з будівництва на приватному подвір’ї на вул. Петра Могили в Рогатині і повернули їх на старе єврейське кладовище.

Фрагменти цих плит знайшли у фундаменті повоєнного будинку, який саме розбирали, йдеться в повідомленні “Єврейської спадщини Рогатина”, інформують “Вікна”.

Про знахідку волонтерів повідомила директорка музею Опілля Ольга Малецька, яка поспілкувалась із краєзнавцем Михайлом Воробцем. Про знахідку стало відомо від Олега, власника садиби, який нещодавно придбав цю ділянку з будівлями. Власник склав викопані камені, відділивши фрагменти плит від решти будівельного сміття. Джей Осборн, Василь Юзишин та П’єр Рішар завантажили фрагменти плит, щоб відвезти на кладовище.

На старому кладовищі вивантажити плити допомогли волонтери Корпусу Миру в Рогатині Андрес Родрігес і його колега Аллен Гонзалез-Віллерт з Сокаля. Тепер ці фрагменти плит встановлені разом із сотнями інших, які волонери “Єврейської спадщини Рогатина” зібрали впродовж останніх восьми років.

Рівно чотири роки тому Михайла Воробця повідомили про знахідку фрагментів надгробків у аналогічній будівлі у тому ж районі, усього за кількасот метрів від старого єврейського кладовища. Молодий чоловік, який їх знайшов на своєму подвір’ї, організовував робочу бригаду, щоб повантажити і перевезти усі знайдені камені на старе кладовище. Це була поки що чи не найбільша знахідка в Рогатині.

Ще раніше влітку чотири великих фрагменти єврейських гадгробків знайшли на іншому будівництві в Рогатині, у внутрішньому дворику на вул. Міцкевича. На цьому місці надгробки декількох років. Під час нацистської окупації у цьому дворику ставили авто з прилеглого управління гестапо. Ті чотири фрагменти плит також витягнули і повернули на старе кладовище, завдяки допомозі з місцевої військової частини ЗСУ.


Переглядів: 224 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024