П`ятниця, 26.04.2024, 11:05:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 20 » У гуцульській Криворівні відкрили музей фотографині й письменниці Параски Плитки-Горицвіт
18:24:51
У гуцульській Криворівні відкрили музей фотографині й письменниці Параски Плитки-Горицвіт

На Прикарпатті створили перший і єдиний в Україні Музей мисткині Параски Плитки-Горицвіт. Його відкрили у рідному селі фотографині й письменниці – у Криворівні на Верховинщині.

Музей створили з метою популяризації та збереження виняткової культурної і духовної спадщини Параски Плитки-Горицвіт, інформує Верховинська селищна рада.

Музей складається із двох локацій:

• село Криворівня, присілок Москалівка, 5 – виставкова зала, приміщення Криворівнянського старостинського округу.

• присілок Грашпарівка, будинок 41 – будинок, в якому мешкала Параска Плитка – Горицвіт.

Офіційна частина розпочалося з благословення настоятеля Храму Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ села Криворівня отця Івана Рибарука. Він розповів про клопітку роботу із заснуванням та реєстрації музею та привітав присутніх із такою важливою подією в історії села та всього гуцульського краю.

Селищний голова Верховинської громади Василь Мицканюк у своїй промові побажав процвітання та успіху музею. Завершився захід колядкою у виконанні дитячого хору «Борисфен» з міста Києва, учасники якого тимчасово проживають у селі Бережниця та в’язанкою гуцульських мелодій у виконанні талановитого музиканта Миколи Цвілинюка.

Довідково. Параска Плитка-Горицвіт відома в світі українська гуцульська художниця, фотографиня, письменниця, казкарка, народна філософиня, фольклористка, етнограф, діалектолог. Мешкала у відомому карпатському селі Криворівня на Гуцульщині. Типова представниця народного наївного мистецтва, яку називають “Гомером Гуцульщини”. Творчий доробок Параски Плитки-Горицвіт дуже різноманітний: поезія, рукотворні книжки, живопис, ікони, фотографії.

Музей відкрили за кошти, отримані від гранту “Єврорегіон Карпати” та за підтримки Верховинської ОТГ – за сприяння голови Верховинської селищної ради Василя Мицканюка та депутата Верховинської селищної ради Марії Маківничук. Керівником музею призначено – Павла Рибарука.

Творча спадщина Параски Плитки розміщена в двох локаціях – будинку, де власне прожила мисткиня після повернення із заслання з Казахстану, та в приміщенні сільської ради, де під музейні експонати буде віддано три кімнати.


Переглядів: 87 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024