П`ятниця, 19.04.2024, 02:39:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2017 » Квітень » 7 » У Івано-Франківську відкриють браму в підземелля
10:46:18
У Івано-Франківську відкриють браму в підземелля

Завтра (08.04.2017 р.) в обласному центрі Прикарпаття відбудеться відкриття Галицької Брами, яка є входом у підземелля Івано-Франківська, поблизу Ратуші. Знаходиться вона на нижньому поверсі ТЦ "Галерея-Н".

Детальніше про браму Фіртці розповів відомий краєзнавець Іван БОНДРЄВ.

У XVII столітті до Станіславова можна було потрапити через дві брами - Тисменицьку і Галицьку, а про таємні підземелля міста ходили легенди.

Місто Станіслава Потоцького славилося цими містичними підземеллями, які служили не тільки схованкою, а й можливістю швидко втекти в разі нападу ворога. Саме тут, біля Ратуші, і було знайдено великий підземний коридор, де за розмірами міг проїхати вершник. Вхід був вимощений каменем.

Брама відтворена відомим митцем і ковалем Прикарпаття Сергієм Полуботьком. Назву брами не змінили - Галицька, оригінал якої знаходився за 50 метрів від торгового центру “Галерея-Н”. Її фундаменти віднайшли на початку 2000-х років. Оновлена брама є спадкоємицею давньої фортечної споруди. Автентичного вигляду кованому шедевру додає портал, вимуруваний зі старовинної станіславівської цегли кінця XIX століття.

Посередині брами, як і в давнину, красується рельєфна голова лева. Золотий лев був державним гербом галицьких князів, його зображення прикрашало бойові знамена і щити військової дружини. Галичани вірили, що лев символізує мужність та благородство, достаток та щастя.

Про магічні властивості золотого лева на брамі вже ходять легенди. У центрі міста є багато крамничок. Працівниця однієї з них, якось зранку, жартома потерла левові носа і загадала бажання.

Цей день став для неї дуже вдалим і на роботі, і в особистому житті. Наступного разу неймовірна історія повторилась! Її радості не було меж. Тепер цікавить лише одне - який радіус дії лева із Галицької Брами? Місцеві жителі вірять, якщо потерти цього лева і загадати бажання, воно обов'язково здійсниться.


Переглядів: 322 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024