Вівторок, 23.04.2024, 14:12:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2015 » Листопад » 7 » У Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку авторові музики легендарної “Гуцулки Ксені”
12:29:33
У Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку авторові музики легендарної “Гуцулки Ксені”

6 листопада, на фасаді будинку на Чорновола, 20 відкрили пам'ятну дошку українському композитору, диригенту, педагогу, скрипалю та громадському діячеві Ярославу Барничу.
Ярослав Барнич народився 30 вересня 1896 року в селі Трофанівка Снятинського району Івано-Франківської області. Навчався в Коломийській гімназії. Добровольцем вступив до легіону Українських січових стрільців, пишуть ”Вікна” з посиланням на ”Галку”.
Разом із Михайлом Гайворонським Ярослав Барнич організував струнний квартет Українських січових стрільців. Був диригентом Українського театру товариства “Бесіда” у Львові (керівник А. Будзинський), пізніше працював у мандрівній трупі “Українська театральна дружина”, а також у Театрі Б. Овчарського. Диригував в Українському театрі товариства “Бесіда” під керівництвом Йосипа Стадника.
Закінчив Львівський вищий музичний інститут імені Миколи Лисенка. Диригував в Ужгороді, вчителював у Самборі. В 1929 р. – переїзд до Станиславова, вчительська праця в школах, гімназіях, семінарії сестер Василіянок, державному Музичному інституті ім. С. Монюшка, польській Вищій школі ім. Ф. Шопена, диригування тамтешнім “Бояном”.
Написав оперети “Дівча з Маслосоюзу” (1932), “Шаріка” (1934), “Пригода в Черчі” (1936).
Працював диригентом Станиславівського муздрамтеатру, симфонічного оркестру філармонії, створив Гуцульський ансамбль пісні і танцю. Обіймав посаду диригента Львівської опери. Перед приходом “других совітів” емігрував. Викладав гру на скрипці та теоретичні предмети в Українському Музичному Інституті у містах Клівленді і Лорейні (Нью-Йорк). Впродовж 15 років (1951–1966) Ярослав Барнич працював художнім керівником та диригентом Українського хору імені Тараса Шевченка (Клівленд, США).
1 червня 1967 р. Ярослава Барнича не стало. Похований у Клівленді (Огайо, США).
Дошку відрили та освятили на фасаді будинку, де колись мешкав композитор. Його вшанували хвилиною мовчання, також прозвучав Гімн України. Народний колектив “Смерічка” вшанував пам’ять героя Івано-Франківська чудовим виконанням пісні. Декілька слів сказав й український письменник, літературознавець Степан Пушик.
”Ярослав Барнич – то музична слава нашого краю, легенда 1930-х років. Добре, що письменник Степан Пушик відновив справедливість і повернув авторство пісні “Гуцулка Ксеня” композитору, бо до того воно належало іншому. Це через те, що він не був другом радянської влади”, – згадує український краєзнавець, заслужений працівник культури України Михайло Головатий.


Переглядів: 593 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024