Четвер, 09.05.2024, 13:54:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Серпень » 1 » У Калуші на Івано-Франківщині експонують колекцію старожитностей з Краматорська
10:06:46
У Калуші на Івано-Франківщині експонують колекцію старожитностей з Краматорська

У "Музейно-виставковому центрі" в Калуші експонують колекцію старожитностей, яку вивезли з Краматорська товарним вагоном. Експозиція налічує понад сотню рушників, сім повних строїв, понад 30 хатніх ікон, підзори, сорочки, весільні воскові вінки, прикраси й предмети побуту. Про це Суспільному розповіла жителька Краматорська Ганна Ощепкова, яка привезла колекцію старожитностей на Івано-Франківщину з Донецької області, коли релокувала власний бізнес.

Старожитності Ганна Ощепкова вивезла у квітні 2022 року. Жінка каже: врятувати унікальну колекцію було надважливо, адже військові РФ знищують осередки української культури.

"Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, ми сховали колекцію в бібліотеці. Потім забрали, переховували в себе вдома. Коли виїжджали, звісно, ми її забрали. Це просто необхідно було зберегти, щоб люди бачили, розуміли, що Донеччина — це така ж частинка України, як і всі інші регіони. Що вона має таку ж саму тисячолітню історію, як і Західна Україна", — говорить Ганна Ощепкова.

Колекцію збирала вчителька української мови та літератури Краматорського ліцею № 11 Оксана Проселкова. Два роки тому вона почала їздити в експедиції, записувала автентичні співи й публікувала записи пісень у соцмережах. Згодом створила Facebook-спільноту "Автентична Донеччина", яка має понад три тисячі учасників. Педагогиня каже: частину речей для колекції зібрала завдяки соцмережам, а колекцію назвали "Етнофундація "Рід", що підкреслює її українське коріння.

"Я давала оголошення: "Якщо в когось є традиційні речі, то принесіть їх для експозиції". Так ми створили колекцію. Це — виставка народних строїв території Лівобережної України, яка дотична якраз до нашої Слобожанщини. Сім чи вісім строїв повних комплектів. Зібрали колекцію рушників, підзорів, і що особливо мені було приємно, це — народне малярство — хатні ікони", — розповідає Оксана Проселкова.

У березні 2022 року жінка разом з донькою виїхала до Польщі, а експозицію безоплатно передала Краматорській громаді.

У Калуші зберігачка фондів "Музейно-виставкового центру" Галина Турчик розповідає: завдяки колекції з Краматорська почала цікавитися історією Слобожанщини. А ще, каже жінка, отримала можливість зрозуміти регіон, куди виселили родину її матері, яка була лемкинею.

Зі слів Ганни Ощепкової, відвідати виставку можна безкоштовно. Однак музей збирає пожертви для громадської організації "Краматорські чарівниці", яка планує передати гроші на автомобіль одному з військових розвідувальних підрозділів. Станом на 31 липня вже зібрали понад 2 тис. грн.

У Калуші колекція старожитностей Слобожанщини експонуватиметься до 24 серпня.


Переглядів: 60 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024