Четвер, 28.03.2024, 23:05:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 20 » У Калуші освятили пам’ятник журналісту та краєзнавцю Михайлові Коломийцю
14:39:23
У Калуші освятили пам’ятник журналісту та краєзнавцю Михайлові Коломийцю

4 роки тому 15 липня обірвалося життя просвітянина, члена Національної спілки журналістів України, краєзнавця, активного громадського діяча та щирого українця Михайла Коломийця. Цього року йому б виповнилося 59.
У день його народження відбулося відкриття та освячення пам’ятника і барельєфа, виготовленого скульпторем Ігорем Семаком. Чин панахиди відправив о. Василь з Копанок, інформують ”Вісті Калущини”.
Щирі слова про брата, колегу та друга адресували Іван Ткачик, Петро Шевчук, Оксана Тебешевська, Василь Мельник. Хтось — коротко пригадував сторінки з непростої біографії, хтось — дружні посиденьки, хтось — важку роботу на журналістській та дослідницькій ниві. А праць у доробку Михайла Коломийця — чимало, найбільш відомі з яких: “Історія Калуша і Калущини у датах, цифрах і цікавих фактах (1996), “Просвіта Калущини: далеке і близьке” (2004), путівник “Калуш. Обличчя міста”, фотоальбом “Калущина” (у співавторстві з Василем Мельником). Михайло Коломиєць був упорядником та автором текстів проспектів про музей Степана Бандери у Старому Угринові, літературно-мистецьких випусків Калуського міськрайонного часопису “Зоря Прикарпаття”. Він любив слово, жив ним, досліджував і відтворював на папері.
А як відбулося його перша зустріч із книгою, описала просвітянка, педагог, письменниця, депутат обласної ради Оксана Тебешевська: “Незабутньою була його перша зустріч із книжкою — збірником казок, купленим для хлопця вуйком Іваном (Іваном Дмитровичем Нижником — маминим троюрідним братом). Та щоб отримати дарунок, треба було вивчити абетку. Цю науку Михайлик здолав за місяць. Отож, йшов до школи, вміючи рахувати, знаючи всі літери і маючи гарно ілюстровану книжку українських казок. У рідному селі закінчив восьмирічку, продовжив навчання у Калуській СШ № 6. Завжди відчував нестримний потяг до знань, багато читав. У шостому класі написав першу замітку до газети, і спонукав його до цього Іван Нижник. Отак і почалася дорога сільського хлопчини до великої журналістики”.
Почав свою працю на ниві журналістики у калуській багатотиражці “Будівельник”, відтак перейшов у “Зорю Прикарпаття”, а потім став одним із засновників “Дзвонів Підгір’я”. Понад три роки був кореспондентом обласного телебачення “Галичина”, два роки — редактором газети “Брошнівський вісник”, відтак — заступником редактора міськрайонного часопису “Дзвони Підгір’я”, деякий час працював в архівному відділі Калуської райдержадміністрації.
Окрім журналістики і написання книг, Михайло Коломиєць був активним громадським діячем. У січні 1989 року він очолював оргкомітет зі створення Калуського міськрайонного товариства української мови імені Тараса Шевченка “Просвіта”, упродовж 19 років був членом його правління. З 1990 по 1994 р. був депутатом Калуської міської ради першого демократичного скликання.


Переглядів: 516 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024