Середа, 24.04.2024, 13:50:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Серпень » 20 » У Музеї історії міста відбудеться презентація історико-краєзнавчої книжки "Українська зірка коломийського есперантиста"
17:30:42
У Музеї історії міста відбудеться презентація історико-краєзнавчої книжки "Українська зірка коломийського есперантиста"

20 серпня 2022 р. о 13.00 год. в  Музеї історії міста Коломиї відбудеться презентація історико-краєзнавчої книжки Богдана Волошинського і Мирослави Кочержук "Українська зірка коломийського есперантиста".

Про кого і про що книжка?

Нова книжка коломийських краєзнавців Богдана Волошинського і Мирослави Кочержук розповідає про життєвий шлях, педагогічну і громадську діяльність та жертовну працю з поширення в українському світі міжнародної мови есперанто громадянина міста Коломиї, інтелектуала й поліглота Ореста Кузьми. З його ініціативи та під його проводом 1912 року в Коломиї постало перше в Україні Крайове товариство українських есперантистів «Поступ» – «Esperanto-societo Progreso», а 1913 року він, як засновник і редактор, започаткував вихід в Коломиї першого українського есперантського періодичного видання – місячника «Ukraina Stelo» («Українська Зоря»). Був О. Кузьма також делегатом VIIІ і ХХІІІ Всесвітніх Конґресів есперантистів. Герой цієї книжки прожив велике, насичене неспокоєм життя: був учасником Першої світової війни, брав участь у визвольних змаганнях українців доби Західноукраїнської Народної Республіки, зазнав жорстоких комуністичних репресій 1940 – 1950-их років, залишаючись на всіх перехрестях своєї долі діяльним громадянином, українським патріотом і високоморальною людиною.

Книжка написана з використанням документів і світлин родинного архіву Кузьмів, збережених у Музеї історії міста Коломиї та в приватних архівах, збірках і колекціях. Автором передмови є почесний громадянин Коломиї Іван Монолатій.

Видання є науково-популярним й адресується широкому колу читачів, зокрема симпатикам есперанто, історикам, культурологам і краєзнавцям, як також усім, хто цікавиться історичною і культурною спадщиною українського народу та своєї малої батьківщини.

Вихід у світ цієї книжки приурочується до відзначення 130-річчя від дня народження Ореста Кузьми та 100-річчя видання в Коломиї 1922 року його «Повного підручника до науки міжнародної мови есперанто», а презентація цієї книжки продовжує традицію проведення в нашому місті Днів Ореста Кузьми.


Переглядів: 117 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024