Вівторок, 07.05.2024, 01:14:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2011 » Лютий » 25 » У Національному заповіднику – презентація творів Шевченківського лауреата. Експозиція «Мойсей»
13:11:04
У Національному заповіднику – презентація творів Шевченківського лауреата. Експозиція «Мойсей»

1 березня 2011 р. в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться презентація творів Заслуженого художника України (1989), лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка (2006) Євгена Безніска. Виставка експонуватиметься до 28 березня 2011 р. Відкриття виставки о 12.00 год. Запрошуються представники засобів масової інформації та всі зацікавлені мистецтвом.

Євген Безніско народився на Київщині, в містечку Кагарлик. З боку батька - зі старовинного козацького роду, з боку мами - вона онука етнографа і поета П.Афанасьєва-Чужбинського. Закінчив престижну Республіканську художню середню школу імені Шевченка в Києві. Працював в археологічній експедиції, видобував вугілля у шахті. Закінчив Гірничо-промислову школу. Завершив Інститут прикладного і декоративного мистецтва у Львові (монументальний живопис). Вчився у класі Романа Сельського.

Творець портретів Богдана-Ігоря Антонича, Олега Ольжича, Святослава Гординського, Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Якова Головацького, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Павлика, Гната Хоткевича, Івана Труша, Йосипа Сліпого та Андрея Шептицького.

Упродовж життя митця хвилюють Біблійні мотиви, Євангельські сюжети. Так, у Золочівському замку, на Львівщині, в 1995 році він створив мозаїку меморіальної каплиці, присвячену жертвам МВД-КДБ, де домінують образи Ісуса Христа, Апостолів і Янголів. Євген Безніско майже сорок років працював над офортами та ліноритами за мотивами творів Івана Франка ("Мойсей", "Смерть Каїна", "Панські жарти", "Похорон", "Христос і хрест", "Рубач", "Каменярі" та інше), Лесі Українки (драми "Лісова пісня", "Вавилонський полон", "В катакомбах", "Одержима", "На полі крови" та інше). У 1997 та 2004 роках працював у Чорнобильській зоні (45 пастелей). За великий цикл художніх робіт до творів Каменяра він по праву удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка (2006).

В творчій майстерні подружжя Безніско бували Іван Миколайчук, Микола Вінграновський, Алла Горська, Дмитро Павличко, Сергій Данченко, Лесь Танюк, Ліна Костенко. Іван Драч у їхньому творчому домі святкував своє одруження, Богдан Ступка - 50-річчя. Про цю майстерню навіть певний час казали так: "Хто з митців до Львова приїздив, а в цій майстерні не був, - Львова не бачив".

Спільно зі своєю дружиною створив на мальовничій карпатській горі Маківка білокам’яний меморіальний комплекс, присвячений пам’яті Українських Січових Стрільців. На цьому цвинтарі-меморіалі в обрамленні столітніх смарагдових ялиць височать хрести, центральний із них стилізований під каплицю. А в 90-х роках уже пан Євген виконав тут монументальне мозаїчне зображення Богоматері Оранти із Янголами-воїнами – Святим Михаїлом і Юрієм-переможцем. Вони охороняють спокій спочилих героїв…

Картини пана Євгена експонувалися на багатьох вітчизняних, закордонних і персональних виставках, зберігаються у музеях Аргентини, Франції, Канади, США, України.


Євген Безніско:

«…Кожен має свою місію на цій маленькій беззахисній кульці...

Хто ми? Що ми є? Що зробили для себе і для землі, на котрій народилися?...»

                                                                                                   А.Чемеринський


Переглядів: 953 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024