Середа, 24.04.2024, 08:24:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 1 » У Погоні встановили пам’ятники підпільним єпископам УГКЦ
15:23:45
У Погоні встановили пам’ятники підпільним єпископам УГКЦ

Цього тижня в монастирі Успіння Матері Божої в Погоні освятили пам’ятники підпільним єпископам ЧСВВ Григорію Балагураку з нагоди 110-річчя та Якову Тимчуку з нагоди 100-річчя від дня народження.

Пам’ятники встановили біля спорудженого раніше монумента єпископу Софронові Дмитерку. Заввишки вони близько чотирьох метрів, виготовлені з бронзи івано-франківським скульптором Володимиром Кіндрачуком,інформує пресслужба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

На урочистостях у Погоні, які також були присвячені 30-літтю виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви, побували родичі єпископів Балагурака і Тимчука. Вони поділилися спогадами про великих рідних, які передавалися з уст в уста. Зокрема, про часи їхньої діяльності в часи підпілля, заборони визнання. Марія Балагурак розповіла:

«Мій троюрідний брат Григорій (Володимир) Балагурак насправді народився в Косові, в тій його частині, яку називають Москалівка. А в КДБ в автобіографії вказав – Станіславів, щоб не наражати на небезпеку родину. На жаль, будинок, який належав батькам Володимира, нашій родині вже не належить».

 

Леся Бачинська з родини єпископа Якова Тимчука поділилася:

«Владика Тимчук часто бував у нас в Заліщиках, і тоді ми боялися зайвий раз комусь відчинити двері. У то час, коли він помер, був неспокій у церквах по Україні, бо були російські православні й розпочалися переходи до УГКЦ. Отже, на похорон зібралося стільки людей з Чорткова і Заліщик, що агентура КДБ просто розгубилася. Це був справді мітинг. Тоді в один момент, який став вирішальним, заліщицька громада заявила про перехід до УГКЦ, що була тут завжди. Отже, своєю смертю владика відкрив нове для людей – це стало поштовхом до правдивої віри».

Як наголосив єпископ Дмитро Григорак, єпископ Бучацький, ЧСВВ, який очолив Архиєрейську Літургію в Погоні й освятив пам’ятники єпископам Балагураку та Григораку, діяльність у підпіллі та жертва єпископів і священників не була даремною, адже привела до перемоги УГКЦ:

«Вони хоч і були переслідувані, справді трудилися до останнього подиху, справжні Христові воїни, які помирали в боротьбі за віру, — перемагали».

Довідка. Яків Тимчук (хресне ім’я Яросла́в) (24 серпня 1919, Дуплиська – 20 грудня 1988, Чортків) – український церковний діяч, василіанин, підпільний єпископ Станіславівської єпархії УГКЦ.

Висвячений на єпископа владикою Софроном Дмитерком і призначений помічником Станіславівської єпархії у 1977 році таємно. Незважаючи на переслідування і постійну небезпеку арешту, був надзвичайно мобільним та всюди встигав. Завдяки його активності й неабияким організаторським здібностям по всій Галичині були організовані осередки ІІІ Чину Святого Василія Великого та гуртки Апостольства молитви. Спричинився до організації нових і пожвавлення діяльності вже наявних спільнот Апостольства молитви в Галичині (на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині). Владика Яків часто навідувався до Чернівців, де відправляв Службу Божу, сповідав людей, хрестив дітей. Проводив регулярні богослужіння на Самбірщині, Дрогобиччині, Стрийщині. Служив підпільно на Чортківщині, в Тернополі, Коломиї. Помер 20 грудня 1988 у Чорткові. Похорон відбувся 23 грудня у Заліщиках. Похоронну службу відправили єпископи Софрон Дмитерко і Павло Василик у співслужінні 27 священників.

Григорій Балагурак (у світі Володи́мир Балагура́к (5 липня 1909, Станіславів, нині Івано-Франківськ – 2 жовтня 1965, Коркіно, Челябінська область, Росія) – підпільний єпископ Української Греко-Католицької Церкви, єпископ-помічник Станіславівської єпархії.

У квітні 1945 року після відновлення радянської влади єпископ Григорій Хомишин таємно висвятив на єпископів кількох священиків, серед яких єромонаха Григорія Балагурака. Саме його він призначив своїм заступником (генеральним вікарієм), і на випадок арешту єпископа Хомишина мав перебрати керівництво єпархією. 1949 року Григорія Балагурака заарештували і вислали до Челябінська, звідки він 1955 року повернувся до Станіславова. Вдруге ув’язнений 1957 року й засланий до м. Коркіно неподалік Челябінська.

Помер на засланні 2 жовтня 1965 року. Похований на Івано-Франківському міському кладовищі.

У 1992 році єпископ Григорій Балагурак реабілітований прокуратурою Івано-Франківської області за відсутністю складу злочину.


Переглядів: 252 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024