П`ятниця, 26.04.2024, 18:21:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 30 » У Вікнянах відкрито меморіальну дошку Марійці Підгірянці
15:03:34
У Вікнянах відкрито меморіальну дошку Марійці Підгірянці

28 березня у селі Вікняни Тлумацького району відбувся ряд заходів з відзначення 130-річчя від дня народження народної вчительки і дитячої поетеси Марійки Підгірянки.

Розпочалися урочистості з поминального богослужіння у храмі Пресвятої Богородиці УАПЦ с. Вікняни. На базі Вікнянського НВК педагоги-організатори загальноосвітніх шкіл району ознайомилися з  презентацією місцевого загальноосвітнього закладу та побували на екскурсії у залі Марійки Підгірянки.

Далі, урочистою ходою до будинку, де проживала Марійка Підгірянка, гості та громада села попрямували до місця відкриття меморіальної дошки народній вчительці, яка жила і творила тут у 1945-1957 рр.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова райдержадміністрації Василь Сенів, голова районної ради Михайло Вишневський, сільський голова Мирослав Красняк, учениця Марійки Підгірянки – Анна Дуда, яка на даний час проживає в будинку, на якому відкрито меморіальну дошку. Голова райдержадміністрації Василь Сенів подякував громаді за те, що вона любить та пам’ятає про народну вчительку Підгір'я, а також висловив сподівання, що серед присутніх на заході учнів місцевої школи, підростають майбутні генії українського народу.

Отець Роман Козак (УАПЦ) освятив відкриту пам'ятну дошку.

Надалі у клубі села Вікняни відбулася літературно-музична композиція "Славна дочка України", де звучали поезії, пісні Марійки Підгірянки, а родзинкою дійства став показ п'єси "У чужому пір'ї", за однойменним твором поетеси, у виконанні учнів місцевого НВК (постановники Марія Пшенична, Ганна Попадюк, Оксана Ягасик).

Завершилися святкові заходи творчою зустріччю педагогів та інтелігенції з депутатом районної ради, членом Національної спілки письменників України Василем Лесівим та науковим працівником літературно-краєзнавчого музею Марійки Підгірянки с. Білі Ослави (звідки вона родом) Василем Левицьким.

* за інформацією Тлумацької РДА


Переглядів: 922 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024