Четвер, 28.03.2024, 11:45:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 29 » Уродженці Станиславова. Вацлав Хованець – бургомістр і президент міста
19:49:07
Уродженці Станиславова. Вацлав Хованець – бургомістр і президент міста

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей. Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу, але Станиславів назав­жди лишився для них рідним.

Вацлав Хованець (1887-1985) – бургомістр і президент Станиславова (1924-1935), фінансист, пише “Репортер“.

Вацлав Хованець народився 28 вересня 1887 року в Станиславові в родині мільйонера Станіслава Хованця, власника найбільшої в місті друкарні та співредактора газети «Кур’єр Станиславовський».

Здобув юридичну освіту у Львівському університеті та економічну – в університеті Відня.

Після смерті батька у 1910 році Вацлав як старший син допомагав матері керувати родинними справами. У 1922 передав друкарню молодшому брату Тадеушу, а сам працював референтом Галицького військового закладу кредитового.

У 1924 році став урядовим комісаром Станиславова. Під його керівництвом рада міста подала ініціативу під назвою «Великий Станиславів». Відтак з 1 січня 1925 року до міста приєднали приміські мікрорайони із спільною назвою Княгинин-Село, Бельведер, Гірка, Колонія. Станиславів став другим у Галичині за розмірами після Львова.

У 1927 році Вацлава Хованця обрали бургомістром. На цій посаді він був до 1935 року, адже виграв і наступні вибори. За його урядування відбувалася відбудова міста після Першої світової війни. Наприклад, перебудували аварійну ратушу та театр (тепер філармонія), побудували Касу хворих (поліклініка № 3, Франка, 30), дві школи – на Матейка (тепер лікарня № 1) і на Майзлях (школа № 15), торговельну школу, пожежне депо та ще кілька нових публічних об’єктів. Завершили будівництво костелу на Вовчинецькій, забрукували та заасфальтували багато вулиць, заклали новий парк на Галицькій. Також була побудована міська електростанція – біля входу вмурували погруддя Вацлава Хованця.

Жив бургомістр з родиною у власній кам’яниці на Сапіжинській (Незалежності, 4). Цей будинок був одною з перших у місті п’ятиповерхівок. Тут також розміщувався готель «Уніон», ресторан і кав’ярня, цукерня Кровіцького, книгарня Романа Яшельського та перукарський салон Мандзюка.

З 1930 по 1935 роки Вацлав Хованець був послом до польського Сейму.

Через зміну законодавства Польщі у 1934 році бургомістр став називатися президентом міста. Відтак, 26 травня 1934 міська рада обрала Вацлава Хованця першим президентом Станиславова. Однак, у березні 1935 року через конфлікт, який виник у міській управі під час прийняття бюджету, Хованець подав у відставку.

Цього ж року він виїхав до Львова, де став директором головного іпотечного акціонерного банку.

У 1939 році Вацлав Хованець разом з дружиною і двома дітьми встиг втекти від НКВС до Кракова. У 1940-1949 роках працював директором Краківського іпотечного банку.

У 1949 році вийшов на пенсію, був свідком-експертом з фінансових питань воєводського суду у Кракові.

Помер Вацлав Хованець 3 листопада 1985 року у Кракові у віці 98 років.

Роман Діда


Переглядів: 255 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024