Субота, 20.04.2024, 04:20:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 14 » В Івано-Франківську відбулася презентація резонансних видань на історичну тему національно-визвольного руху ОУН-УПА
09:42:09
В Івано-Франківську відбулася презентація резонансних видань на історичну тему національно-визвольного руху ОУН-УПА

«Генерал Павло Шандрук і антигітлерівська військова опозиція 1944-1945 рр.» Ярослава Середницького та  «Українська дивізія «Галичина» Вольфа-Дітріха Гайке вийшли у видавництв і "Мандрівець" і входять у серію "Невідома Україна мілітарна".
Третє видання - "Бойове мистецтво гуцулів". Його автором є наш земляк історик Євген Луців.
Видавництво книг відбулося за сприяння відомого українського фінансиста, мецената і кандидата у нардепи від Івано-Франківська Віктора Вінтоняка.
Книга «Генерал Павло Шандрук і антигітлерівська військова опозиція 1944-1945 рр.» Ярослава Середницького, як розповідає директор видавництва Богдан Фенюк, це спроба подивитися на історію України україноцентрично, з точки зору українця, а не ворога.
"Тематика серії на часі, як ніколи. Завжди нашу історію розглядали з точки зору ворога. Зараз же настав час це переосмислити. Головна ідея цих видань - ми маємо розглядати історію україноцентрично", - наголосив Фенюк і додав, що прочитанян цих книг дасть багато відповідей на питання, які були до цього часу не відомими широкому загалу.
Цікавою є книга Українська дивізія «Галичина» Вольфа-Дітріха Гайке, у якій автор - німець за походженням, описує українців з точки зору їхнього військового мистецтва. Як розповідає бренд-менеджер видавництва "Мандрівець" Ігор Аркуша, це твір-спогад про українських вояків, їхнє місце і роль у Другій світовій війні.
"Автор описує українців як військовиків, передає їхню етнічну складову, як військових. Примітно, що дуже не багато таких видань є", - наголосив Аркуша.
Щодо книги "Бойове мистецтво гуцулів", то її автор на підставі вивчених численних історичних джерел, аналізу народної творчості етнічної групи намагається передати незвичні вміння гуцулів, які свого часу стали творцями опришківського руху. Також він простежує історію участі гуцулів у різних військових формуваннях від княжих часів до Першої і Другої світових воєн.
"Гуцули - найбільш загадкова, войовнича і волелюбна етнічна група українців, яка завжди залишалася вірною Україні - стверджує Євген Луців. Їхнє бойове мистецтво лягло в основу опришківського руху, а згодом і УПА. Їхнє життя і побут мало досліджені".
У свою чергу меценат Віктор Вінтоняк стверджує, що не випадково звернув увагу саме на ці видання. Їхня головна мета, за його словами, -  популяризувати і привчити молодь до вивчення історії України.
"Об'єктивно, ми не розуміємо і не знаємо нашої історії, особливо це стосується часів боротьби за незалежність, бо вся наша історія в архівах СБУ і КГБ. Останнім часом, завдяки тиску громадськості, вони стають доступнішими. У нас би напевно не було таких ситуацій, які маємо зараз на Сході, якщо б загальний кульутрний рівень керівників був вищим. Незнання історії, ті інформаційні війни Росії - це все наслідок інформаційного вакууму, який маємо нині. Ці книжки дозволять знайти багато цікавих документів, знайти відповіді на багато питань", - наголосив Вінтоняк.
За його словами, ці видання будуть розповсюджені по бібліотеках і школах Прикарпаття, щоб якомога більша кількість людей змогла долучитися до їхнього прочитання.


Переглядів: 505 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024