П`ятниця, 26.04.2024, 01:55:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 9 » В обороні Церкви і народу
18:59:49
В обороні Церкви і народу
У переддень празника Святого Миколая в Народному Домі смт. Делятин Надвірнянського району відбулась урочиста академія, присвячена 80-й річниці інсталяції пароха о. Захарія Золотого в Делятині.
Її відкрив, поблагословив і провів спільну молитву директор Катехитичної школи ім. блаж. Симеона Лукача в Делятині о. Петро Голіней. У своєму виступі «УГКЦ: міжвоєнний період» він підкреслив, що наше майбутнє залежить від ставлення до історії свого народу і Церкви. Ці знання є духовним скарбом, що очищають наші душі, а серця наповнюють добром і благословенням.  
Старший науковий співробітник Музею етнографії та екології Карпатського краю м. Яремче Світлана Флис розповіла про життєвий шлях колишнього вояка УГА, громадського діяча, людини з високим почуттям обов’язку, невтомного і енергійного душпастиря, містодекана, отця крилошанина Захарія Золотого. Життєпис цього священика «Життя для прослави Бога» подано в книзі «На перевалі духу», яка побачила світ у видавництві «Нова Зоря» цього року.
Служіння о. Захарія Золотого віддзеркалює драматичну і водночас героїчну долю греко-католицького духовенства в міжвоєнний період. Текст присяги при бенефіції на посаду пароха в 1933 році виголосив о. Петро Мойсяк.
Нещодавно церква Різдва Пресвятої Богородиці в смт. Делятині отримала від Манітобської філії Суспільної служби Українців Канади в особі голови ССУК мгр. Ярослави Демко вітання та предмети літургійного призначення, фелони, книги, часописи, особисті речі, які належали о. Захарію Золотому. До українців Вінніпегу з таким проханням звернувся уродженець Делятина, нині відомий львівський колекціонер Олександр Жарівський. В своєму виступі на урочистій академії він звернув увагу на подвижницьку працю о. Захарія Золотого в Австрії, Німеччині, а згодом — на парафії церкви Христа Царя в Вінніпезі (Канада).
Глибокий аналіз «Дев’ятниці до Серця Христового», яка вийшла з-під пера о. Захарія Золотого в 1951 році в Канаді, дав о. Роман Гринів. Як скромно зауважив автор, «якщо ця Дев’ятниця розважань бодай в однім віруючім людськім серці розбудить хоч іскорку любові до Спасителя, то вона вповні сповнить своє завдання».
Зворушливо прозвучали спогади з далекого дитинства про зустрічі з о. Захарієм Золотим в 1944 році журналіста, члена НСЖУ Романа Флиса. Окрасою свята стали виступи учнів Делятинської катехитичної школи Северина Магаса, Романа Котяша, Тараса Цибика, Івана Сокири, які декламували поезію бл.п.отця-митрата Михаїла Косила та уривки з нарису о. Захарія Золотого про містечко Делятин. Великої врочистості і святковості цьому заходу надав чудовий акапельний спів учениці катехитичної школи Анни – Марії Ментинської.
У завершальному виступі декан Яремчанський о. Богдан Іванюк підкреслив, що постать о. Захарія Золотого така велична, а доля така вражаюча, що ми повинні завжди пам’ятати про нього. В славних ділах наших попередників потрібно черпати наснагу для гідного служіння Церкві і Україні, які зараз дуже потребують небайдужих і самовідданих будівничих.
Світлана ФЛИС

Переглядів: 641 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024