Четвер, 25.04.2024, 12:58:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2010 » Грудень » 16 » Відбувся урочистий пленум ІФ ОО НСКУ
08:29:30
Відбувся урочистий пленум ІФ ОО НСКУ

15 грудня в обласному художньому музеї відбувся урочистий пленум Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Захід був приурочений врученню обласної премії в галузі краєзнавства імені В.Полєка лауреатам, яким її було присуджено в 2010 р. Дана премія встановлена спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради і вручалася вперше. Врученню премії передувало вшанування пам’яті відомого прикарпатського краєзнавця В.Полєка правлінням організації на його могилі.

Органи державної влади та місцевого самоврядування на пленумі представляли заступник голови облдержадміністрації Р.Іваницький, заступник голови обласної ради О.Дзеса, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури облдержадміністрації А.Давидюк. Також, на пленумі була присутня відповідальний секретар НСКУ Р.Маньковська (м. Київ), генеральний директор заповідника «Давній Галич» О.Береговський та ін.

На урочистий пленум зібралися близько 70 членів ІФ ОО НСКУ з міст та районів нашої області. Захід почався досить цікаво – присутні мали змогу послухати концерт класичної музики авторства українських та закордонних авторів у виконанні кращих учнів музичного училища імені Д.Січинського.

Голова правління ІФ ОО НСКУ М.Косило звернувся з вітальним словом до краєзнавців і окреслив їхню роль у збереженні минулого українського народу. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять активного краєзнавця Т.Виноградника, який помер цієї осені.

Заступник голови облдержадміністрації, голова комісії з присудження премії Р.Іваницький привітав пленум від імені голови облдержадміністрації М.Вишиванюка. Ним зачитано рішення комісії про надання премії у 2010 р. – Арсеничу Петру Івановичу, Гавриліву Богдану Михайловичу, Грабовецькому Володимиру Васильовичу. Заступник голови обласної ради О.Дзеса передав вітання від голови обласної ради О.Сича. Заступники голів вручили лауреатам премії дипломи, відзнаки, грошові премії та квіти.

Відповідальний секретар НСКУ Р.Маньковська привітала відзначених і передала щирі вітання прикарпатським краєзнавцям від голови НСКУ академіка П.Тронька. Нею окреслено основні етапи історичного розвитку організації та потреби її функціонування в сьогоденні. Начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак запевнив прикарпатських краєзнавців у підтримці та реалізації їхніх культурно-мистецьких проектів.

На завершення урочистого пленуму ІФОО НСКУ відбулися ще дві знаменні події. Зокрема, лауреати премії П.Арсенич та Б.Гаврилів вручили дипломи школярам – краєзнавцям шкіл Івано-Франківська, учасникам конкурсу «Люби і знай свій рідний край!». Так, було відзначено В.Варварук (Українська гімназія №1), А.Стоцюк (ЗОШ №7) та ін. Секретар НСКУ Р.Маньковська вручила новим членам обласної організації НСКУ членські квитки та відзнаки.

Лауреат премії ім. В.Полєка Петро Арсенич виступив з закликом щодо видання бібліографічного покажчика творів В.Полєка, наголосив на необхідності державного фінансування краєзнавчих досліджень і потребі передання естафети молодшому поколінню. На його думку, краєзнавці повинні працювати згідно гасла «Зберігати і примножувати!». Натомість, Богдан Гаврилів закликав всіх присутніх прийняти участь у громадських слуханнях з приводу встановлення в обласному центрі пам’ятника "Руській трійці» - І.Вагилевичу, Я.Головацькому та М.Шашкевичу (відбудуться 27.12.2010 р. в міському Народному домі №1).

Завершуючи урочистий пленум, голова правління М.Косило зауважив, що в наступному році, який буде 20-им роком праці для обласної організації, є багато важливих завдань. Одним з них є проведення ХІІ Всеукраїнського форуму з питань краєзнавства, відзначення 200-річчя з дня народження І.Вагилевича та ін. Від імені правління він привітав краєзнавців з наступаючими святами Нового року та Різдва Христового.

Приємною несподіванкою для всіх стала експозиція праць лауреатів премії, яка була підготована для огляду в художньому музеї. Всі на згадку отримали «Довідник членів Івано-Франківської обласної організації НСКУ», який було видано місцевим видавництвом «Лілея – НВ». Видання подає короткі відомості про 70 членів організації (зокрема, дату народження, місце проживання, місце роботи, контактний телефон); інформація про кожного члена ІФОО НСКУ ілюстрована його світлиною.

Отож, урочистий пленум завершився. Прикарпатські краєзнавці стоять на порозі 20-річчя праці своєї організації, є багато здобутків, але попереду роботи непочатий край…  
А.Чемеринський


Переглядів: 795 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024