П`ятниця, 26.04.2024, 15:11:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 20 » Відзначено 120-річчя створення першого вертепу в с. Суботів
15:54:02
Відзначено 120-річчя створення першого вертепу в с. Суботів
День Водохрещення Господнього для жителів с. Суботів запам’ятався по-особливому. З ініціативи відділу культури райдержадміністрації 19 січня 2014 року відбулися урочистості з нагоди 120-річчя створення першого вертепу та 90-річчя встановлення пам'ятника цьому ж дійсту в данному населеному пункті. Пам'ятка встановлена при в'їзді в село, на подвір'ї Дмитра Шевчука у 1924 році, з ініціативи отця Мулика та селянина Якова Трача на честь інсценізації першого вертепу. У різдвяні свята молодь села, перш за все, в цій окрузі ходила з вертепом, який житель с. Суботів Яків Трач привіз із Єрусалиму.
Першою культурно-просвітницькою організацією даного населенного пункту був аматорський драматичний гурток, створений у 1894 році, учасники якого написали сценарій і здійснили постановку вертепу.
Перший пам'ятник був споруджений у вигляді бетонного однораменного хреста на триступінчастому постаменті. В ніші, вбитій у верхньому ступені постамента, знаходилися скульптурні фігурки Святої Родини. Внизу було викарбувано прізвища учасників вистави. У 1946 році пам'ятка була пошкоджена енкаведистами, а в 1962 році – зруйнована. Відновлено її у 1990 році з ініціативи Дмитра Шевчука і на даний час вона має вигляд скульптури Йосипа Обручника (на повний зріст) з Ісусиком на руках, що стоїть на прямокутній бетонній тумбі, встановленій на біломармуровому постаменті. Обличчя святого пройняте глибокою тривогою за долю Божого Дитяти. Автор скульптурної композиції Р.Добренюк.
Цього ж дня помолитися до пам’ятної скульптури прийшли представники районної влади, депутати районної ради, духовенства, місцеві жителі та гості.
Декан Галицький УГКЦ отець Ігор Броновський та парох с.Суботів отець Мар’ян Атаман біля пам’ятника відслужили поминальну панахиду, а місцеві жителі та гості свята спільно з вертепами колядували.
«Сьогодні ми вшановуємо засновників першого вертепу і це є свідченням того, що наш український народ завжди свою віру висловлював через пісню та культуру. Знаємо, що в даний час вертеп набув іншої форми, адже через таку інсценізацію ми театралізовано висвітлюємо подію народження Ісуса Христа. Велика вдячність всім тим, хто організував цей захід», - наголосив отець Ігор Броновський.
Продовжилось дійство у клубі за участю переможців різдяних фестин.
Як оживає вічна та древня слава вертепів прийшли продемонструвати вертепи сіл Мединя, Бринь, Блюдники, Суботів. Крім цього, учасників свята вітали колективи сіл Дорогів, Крилос, Вікторів, Острів, Колодіїв.
Зі словами привітань до присутніх звернулися представники районної влади.
Голова районної ради Петро Стрембіцький зазначив: «Чи знали ті люди, які привезли до цього села перший вертеп і встановили йому пам’ятник, що їх колись згадають. Може й не знали, але вони мали в серці Бога і жили вірою в нього та залишили по собі пам'ятку. Тож вітаю всіх з великим сьогоднішнім святом та бажаю Вам здоров'я, надії та віри, як у тих людей яких ми сьогодні згадуємо».
«Від імені районної державної адміністрації щиросердечно вітаю всіх із величним святом Богоявлення Господнього. Бажаю, щоб воно принесло нашому народу ті добрі та щирі почуття, кожен оновився в душі, всі були здорові, душею багаті й щирі та спільно любили і шанували нашу рідну Україну», - сказала заступник голови райдержадміністрації Людмила Сівецька.

Переглядів: 693 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024