Вівторок, 16.04.2024, 09:24:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 18 » Вишивка і доля: такої вуставки не було в жодному селі
19:21:36
Вишивка і доля: такої вуставки не було в жодному селі

Сороки – одне із найстаріших сіл Городенківщини, де око милують чепурні обійстя і затишна давня церковця, а цікава сороківська вишивка й автентичні жіночі плетінки бентежать уяву.

Як розповіла «Галицькому кореспонденту» 90-літня Євдокія Долинна, яка за свій поважний вік пережила польську, німецьку й радянську окупацію, українську вишивку вона любила завжди.

Понівечені молоді роки

Євдокія і Василь Долинні побралися дуже молодими. Чоловік наскільки любив вишиванку, що щодня ходив у ній в тракторну бригаду на роботу. Та недовгим було сімейне щастя молодих людей. Через три тижні Василя Долинного ув’язнили…

Як так? У 1949 році Василь Долинний був охоронцем правопорядку в селі. Одного разу на нього поскаржився чоловік, мовляв охоронець украв у нього гроші.

Насправді це був безпідставний наклеп. Рідний дядько Василя Долинного, який був бездітний, вирішив допомогти залагодити справу. Продав бика й віддав нібито вкрадені гроші. Здавалося, справа закрита, але ж ні. Прокурор на засіданні суду сказав: «Раз віддав гроші, значить брав». І вирок – сім років ув’язнення, з яких відсидів п’ять. Після смерті Сталіна вийшов під амністію.

Перша судимість через кілька років зіграла з Василем Долинним злий жарт. У 1954 році його знову ув’язнили. Через ножове поранення під час бійки на весіллі племінниці запідозрили саме Василя Долинного. А засвідчила в цьому, хто не хто, а рідна племінниця. Ось так буває. І знову термін – сім років.

Прикро було Євдокії Долинній самотужки виховувати дитину, будувати дім, але куди ж було подітися.

«Руські – то страшні люди»

А до одруження, ще у 1947 році, батьки Євдокії Долинної переховували повстанців, якраз на Покрову. Вони лягли спати в хатчині, коли почули, як приїхав трактор з совітами й оточили дім.

Сказали, що хочуть зробити обшук. Повстанці встигли закритися й направили дуло автомата у шпарку дверей. Коли москалі побачили зброю, почали кричати до своїх, що сиділи на тракторі, по допомогу. Та повстанці зуміли втекти за село.

Совіти пішли за сільським головою й наказали йому спалити хату Євдокії Долинної. Правда, той на такий крок не погодився.

«Тоді руські забрали все, що було в хаті. Вони – страшні люди», – розповідає пані Євдокія.

Бідували. Повстанці довідалися, як їм сутужно, то попросили батька піти до Гвіздця й здатися до поліції. Мовляв, що нічого не знали й не винні. Після того життя родини пані Євдокії мало-помалу почало налагоджуватися.

Вуставка, як особливість

Любов до вишивки в сім’ї Долинних зберігалася завжди. Різнобарв’я, багатство, цікаві орнаменти сороківської вишиванки й запаски, а подекуди повністю розшиті рукава – неповторне явище.

Особливістю є вуставка. В неї було вишиття «білим по білому». За словами пані Євдокії, такого не було в жодному селі. Сорочку, яку ще досі вона береже, вишивала її мама, тож їй чимало років.

Також нашій героїні вдалося зберегти кілька бісерних прикрас, в яких виходила заміж, а після того одягала на свята. На жаль, чимало їх віддала родичці, а та не повернула. Всього було 12 бісерних виробів по кілька шарів.

Юлія Марцінів


Переглядів: 73 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024