Субота, 20.04.2024, 04:31:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 9 » Вшанування пам'яті Р.Шухевича – у Рогатинському та Тисменицькому районах
21:19:45
Вшанування пам'яті Р.Шухевича – у Рогатинському та Тисменицькому районах

5 березня в с. Княгиничі Рогатинського району, відбулося вшанування пам’яті Головнокомандувача УПА, Героя України Романа Шухевича. Урочистості розпочалися поминальною панахидою біля пам’ятника легендарному командирові, на подвір’ї місцевої школи, яку відслужив парох села отець Павло Кадлуб. В почесній варті  під державними прапорами та бойовими знаменами ОУН-УПА– ветерани національно-визвольної боротьби разом зі школярами. В урочистостях взяли участь представники районної влади, представники громадсько-політичних організацій району. 

Зі вступним словом про історію вшанування Р.Шухевича звернувся до присутніх сільський голова Леонід Байда. Про героїчний шлях легендарного командира розповіді директор музею, вчитель місцевої школи Ярослав Буряк. Також, перед учасниками зібрання виступили голова Братства ОУН-УПА І.Журавінський, директор Івано-Франківського музею національно-визвольних змагань Я.Корнейчук, доцент ЛНУ С.Кузик. У виконанні учнів прозвучали вірші та пісні патріотичної тематики. Завершились урочистості виконанням Державного Гімну України.

5 березня 2011 року священики храму святого Миколая у м. Тисмениця відслужили панахиду пам’яті українського політичного і державного діяча, члена крайового проводу ОУН, Генерала-хорунжого, головнокомандувача УПА, голову Секретаріату Української головної крайової ради Романа Шухевича. Його життя трагічно обірвалося 05 березня 1950-го на 47-му році. Знаний українець загинув у підпільній штаб-квартирі в с.Білогорща, що на Львівщині. Віддати данину пам’яті Роману Шухевичу та, за християнським звичаєм, помолитися за його душу у церкві зібралися представники районної влади, політичних партій, громадських організацій, актив міста.

По завершенні богослужіння побажав виступити місцевий краєзнавець, голова районної організації Спілки офіцерів Ярослав Оленчук. Він розповів про дитячо-юнацькі, студентські роки Романа Шухевича – час формування його світогляду, ідеології, характеру. Торкнувся у своєму виступі Я. Оленчук ролі генерала Шухевича у період національно-визвольних змагань та його трагічної загибелі.

І хоча виступ був тривалим, за словами Я. Оленчука, йому не вдалося повністю розповісти все, що б хотілося. Адже Роман Шухевич – героїчна, багатогранна і непересічна особистість. Ми повинні знати історію своєї держави та визначних діячів, що віддали життя за її волю і незалежність.

* за інформацією Рогатинської та Тисменицької РДА


Переглядів: 704 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024