Субота, 20.04.2024, 03:36:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 8 » Задля більшої слави Божої – в Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили унікальну виставку храмової вишивки
20:41:42
Задля більшої слави Божої – в Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили унікальну виставку храмової вишивки

В івано-франківському Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили унікальну виставку храмової вишивки. На виставці представлено 38 взірців опільських вишивок з Галицького, Рогатинського та Тисменицького районів – рушники, хоругви, фелони.

Найдавніша робота на виставці – хоругва невідомого автора, яка датується 20-роками минулого століття, на одному боці якої вишитий лик Богородиці, на іншому – княгині Ольги, орнаментована різнобарвно, але стримано і довершено. Відчувається, що якась невідома майстриня вишивала її з великою любов’ю та вірою в серці.

Найбільше представлених робіт створено у 60-70-і роки, є також давніші – з 30 та 50-тих 20 сторіччя. Роботи вражають і заворожують різноманіттям технік, кольорів, узорів, способів декорування, за кожною з них з далечі років постає не тільки окрема людська доля, а й історія краю. Бо вони – свідчення самобутності стилю, багатства звичаїв та обрядів, невичерпності фантазїї народних майстринь. Особливе місце в експозиції займає фелон з квітковим декоруванням – взірець гармонійного поєднання автентичної традиції з християнським духом.

Виставка стала можлива завдяки колишньому старшому науковому співробітнику музею, що впродовж багатьох років обіймав посаду завідувача фондів, Ярославу Печарському, який у далекому 2009 році вирішив збирати вишивані сакральні речі, які зносилися і стали непридатними виконувати свою естетично-декоративну функцію у храмі, але не втратили свого значення як твори народного мистецтва, із церков, почавши зі свого рідного села Конюшки Рогатинського району. Ця ідея була підтримана тодішнім керівництвом закладу в особі директора Михайла Дейнеги та знайшла розуміння та підтримку архієпископа і митрополита Івано-Франківської УГКЦ Володимира Війтишина.

Тепер ця зібрана колекція належить до музейного фонду Музею мистецтв Прикарпаття і, за словами завідуючої науково-методичним відділом музею, кураторки даної виставки Наталії Доскалюк, вона, безумовно, заслуговує на увагу, потребує популяризації, збереження та вивчення, і коло досліджень є надзвичайно великим. Бо декоративно-образотворче мистецтво тим і цікаве, що його можна простежувати в глибину віків до самих витоків.

Що надзвичайно тішить – традиція храмової вишивки знаходить своє продовження і в наш час. Пані Наталія згадує, як під час однієї з експедицій, вони побували в церкві, де один з престолів був застелений п’ятьма обрусами. Місцевий священик пояснив, що жінки села вишивають обруси і дарують церкві. Вони, безумовно, приймають дари, бо все красиве на славу Божу, але щоб жоднк з жінок не образити, перестеляють обруси кожні декілька днів…

Мирослава Мандрик


Переглядів: 216 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024