П`ятниця, 26.04.2024, 02:57:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 14 » Жителі прикарпатського села П’ядики відтворили сторічну світлину
13:36:23
Жителі прикарпатського села П’ядики відтворили сторічну світлину

Світлину сторічної давності відтворили у селі П’ядики Коломийського району, що на Івано-Франківщині. Для цього приблизно 300 селян зібралися у вишиванках, щоб сфотографуватися на пагорбі біля давньої дерев'яної церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Фото повторили рівно через сто років — 12 липня 2022 року, на свято Петра і Павла.

Про це Суспільному розповіла модераторка події, викладачка кафедри філології Коломийського інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Галина Волощук.

З її слів, стару фотографію знайшов місцевий житель Мирослав Книгницький у своєї мами — найстаршої жительки П'ядиків, сторічної Анни Книгницької. Чорно-біле фото датоване 12 липня 1922 року.

Світлину збільшили й розмістили на стендах у центрі села та коло церкви, закликаючи селян зібратися й відтворити її через століття.

На фото люди віднаходили своїх бабусь-дідусів чи прабабусь-прадідусів. Відповідно, є родини, представлені й на старому, й на новому фото.

"Світлину 100 років тому зробив відомий коломийський фотограф німецького походження Александр Кіблер. До сьогодні його світлини можна побачити чи не в кожній корінній коломийській родині", — розповідає Галина Волощук.

З її слів, багато фотографій Кіблера зберігається в Музеї історії Коломиї. Також його іменем назвали коломийську кав'ярню.

Галина Волощук каже, Кіблер був не тільки фотографом і фотохудожником, знаним портретистом, а й винахідником, який добре знав фізику та хімію. Він сконструював пристрій для збільшення фотографій та виготовляв портрети великих розмірів. Збереглася історія, що цим фотограф здивував представників фірми Kodak, які приїхали до Коломиї, позаяк на той час у них таких засобів не було.

Галина Волощук розповідає, Александр Кіблер фотографував майбутнього імператора Карла Франца Габсбурга з дружиною і на час перебування подружжя в Коломиї отримав титул придворного фотографа.

Через сто років п'ядичан зазнимкувала коломийська фотомисткиня Марія Латчук, зробивши фото і в чорно-білому, і в кольоровому форматі.

Галина Волощук розповіла, композицію дещо змінили, щоб на фото було видно церкву, яку теж хотіли увіковічити.

"Дерев'яна церква Покрови Пресвятої Богородиці у П'ядиках є сакральною та архітектурною пам'яткою, зведеною, за різними даними, у 1827 або 1831 році, у традиційному стилі галицьких дерев'яних церков. Вона побудована без жодного цвяха — на тиблях, або клинцях", — говорить Галина Волощук.

З її слів, фото також можна вивчати з точки зору народних строїв: "Думаю, що це — цікаво для науковців, музейних працівників, щоб дослідити, наприклад, як змінилася вишиванка за цей час".

Галина Волощук каже, що важливо пам'ятати свою історію та культуру, особливо зараз, у час повномасштабної війни з РФ.

"Ми сьогодні захищаємо Україну, волонтеримо. Але важливо відтворювати й історичну пам'ять, бо є про що сьогодні розказати світові. Cвіт прив'язаний до нас через війну, а хочеться відкривати йому ще й нашу історію та культуру", — каже Галина Волощук.


Переглядів: 112 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024