П`ятниця, 29.03.2024, 17:36:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 22 » «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область. Галицький район. м. Галич» - енциклопедичне видання про пам’ятки
13:00:02
«Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область. Галицький район. м. Галич» - енциклопедичне видання про пам’ятки
При існуючому різноманітті праць присвячених Галичу, кожен новий видавничий проект викликає увагу всіх, кому цікаве минуле давнього міста. Враховуючи сучасну вартість друку книг та тривалість часу на їхню підготовку, новий проект (навіть, якщо він є пілотним і є на правах рукопису) є довгоочікуваним і дуже бажаним.
Тому підготована праця «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область. Галицький район. М. Галич» (2019) безперечно викличе зацікавлення, як професійних дослідників, так і тих, хто цікавиться локальною історією як аматор.
Робота над проектом тривала довший час – від 2013 до 2019 р. і здійснювалася під безпосереднім керівництвом науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область» (спершу під керівництвом Зеновія Федунківа, а згодом Ростислава Гандзюка). До праці над написанням енциклопедичного видання були залучені, як працівники відділу, так і науковці з інших установ та організацій. Загалом, авторських колектив складався з 17 осіб (П.Арсенич, Р.Гандзюк, В.Гембарська, І.Драбчук, О.Дуфенюк, Я.Кваснюк, В.Козелківський, В. Кузнєцова, О.Линда, І. Лотоцька, О.Максимонько, Г.Максимців, М.Олійник, Л.Поліщук, О.Ситник, З.Федунків, А.Чемеринський), з яких двоє на час завершення роботи, на жаль, відійшли у засвіти (П.Арсенич та О.Максимців). Серед авторів – ряд уродженців Галича та Галицького району.
 
В результаті спільної довготривалої праці вдалося створити енциклопедичне видання, яке продовжує серію публікацій про пам'ятки (археології, архітектури, історії та монументального мистецтва) Івано-Франківської області за матеріалами «Зводу пам'яток історії та культури України» в контексті міста Галича (попередньо було видано праці присвячені Богородчанському району, містам Делятин, Івано-Франківськ, Надвірна). Важливим моментом роботи, що енциклопедичне видання охоплює не тільки пам’ятки минулого починаючи з періоду палеоліту, а й ті які відносяться до сучасного періоду і були встановлені й відкриті навіть в останньому десятилітті.
 
Видавничий проект «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область. Галицький район. М. Галич» це – праця формату А4, 70 – ти сторінкове видання, яке окрім текстового матеріалу містить картосхеми та фотографії об’єктів. Коротко про них.
Видання для кращого розуміння та сприйняття читачем містить 10 схем та картосхем («Галицький район. Сучасна карта», «Адміністративно – територіальний поділ Руського воєводства», «Територія сучасного Галицького району за адміністративно – територіальним поділом Австрійської імперії 1855 р.», «Пам’ятки природи Галицького району», «Гіпотетичний план замку», «Карта – схема Галицького порту», «Топографічна карта – схема палеолітичних стоянок», «План церкви Різдва Христового» - автор частини з них О.Дуфенюк) та 146 світлин – частина з них належить до австрійського та польського періодів історії міста, інші сучасні (підібрані колективом науково-редакційного відділу «Звід пам'яток історії та культури України. Івано-Франківська область» та старшим науковим співробітником відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич А.Чемеринським). Редагування та коректуру тексту здійснено І.Лотоцькою.
 
Праця містить перелік використаних джерел і літератури та постатейний покажчик. В цілому при підготовці енциклопедичного видання вдалося охопити 78 об’єктів минулого і сучасного міста. Це – будівлі (38), культові споруди (4), пам’ятки археології (2), пам’ятні знаки та пам’ятники (9), меморіальні дошки (6), окремі поховання (12), кладовища та їхні певні сектори (4) та ін.
Зокрема, читач може знайти інформацію про: будинки залізничників та римо-католицького пробоства, повітовий суд та магістрат, вілли та особняки; об’єкти інфраструктури – залізничний вокзал, загальноосвітню школу, ремісничо – художню школу, водонапірну башту, молочарню, електровню, металевий міст, казарми саперів; фортифікаційні споруди – Галицький замок; культові споруди – синагогу, церкви (св. Дмитрія, св. Володимира Великого, Різдва Христового); поховання вояків австро-угорської, польської та радянської армій, жертв радянського тоталітарного режиму; меморіальні дошки Н.Вівчаренко, Я.Клюбі, І.Франку, К.Малицькій, Ярославу Осмомислу; пам’ятники Данилу Галицькому, Т.Шевченку, А.Шептицькому, депортованим українцям, жертвам концтабору Талєргоф, воїнам полеглим у Афганістані та ін.
 
Звичайно, окремі об’єкти з вищеперерахованого списку заслуговують на підготовку окремих спеціалізованих досліджень, публікацію самостійних монографій (для прикладу вже видано працю З.Федунківа «Галицький замок) – але формат праці і уніфіковані вимоги до подання матеріалу роблять його зручним, як для науковців, гідів які займаються туристично-екскурсійним обслуговуванням, так і старшокласників, які можуть користуватися нею, як довідником.
В процесі роботи було віднайдено багато невідомої інформації, енциклопедичні довідки неодноразово редагувалися та доповнювалися – з тим, щоб в майбутньому увійти в один з томів багатотомного загальноукраїнського видання «Звід пам’яток історії та культури України».
Праці в колективу науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область» та авторів, які долучилися до роботи, ще багато. Зокрема, в перспективі підготовка інформації про села
Галицького району. Віриться, що спільними зусиллями вдасться опрацювати необхідний масив інформації і в недалекому майбутньому ми побачимо нове видання.
Почесний краєзнавець України
Андрій Чемеринський
 
Довідково. Галицький район має багату історичну та культурну спадщину. Тут зосереджено близько 500 нерухомих пам’яток археології, архітектури й містобудування, історії та монументального мистецтва, а також природоохоронних об’єктів.
Національний заповідник «Давній Галич» опікується 151 пам’яткою. З них: пам’яток археології - 121 (національного значення – 4, місцевого - 117); архітектури 19 (національного значення – 11, місцевого – 8); історії та культури – 8 (місцевого значення), монументального мистецтва – 3 (місцевого значення).

Переглядів: 353 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024