П`ятниця, 26.04.2024, 14:45:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 24
Спершу це була безіменна дорога з міста до невеличкого лісу – Діброви. У XVIII столітті навколо неї почали з’являтися перші помешкання. Їх було небагато. Хроніст Венедикт Площанський пише, що до 1800 року на вулиці Липовій було заледве 16 домів, а на інших ще менше.
Історія виникнення її назви пов’язана з легендою. Вперше її оприлюднив природознавець Володимир Бригидер у статті «Липова алея в Станиславові в її сучасному й минулому як гідна охорони пам’ятка природи», що вийшла у 1934 році. Він пов’язує Липову алею з вірменською родиною Ромашканів, яка мала резиденцію у самому серці теперішнього парку Шевченка. «Один із членів цієї родини мав бути прелатом тутешнього вірменського костелу, що саме тоді кінчився будувати. Будучи приневолений щоденно приїздити з парку до міста, не раз не находив зимою дороги, бо нічна метелиця р ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

25 березня 1903 р. молодь середніх шкіл м. Станиславова у тому ж залі влаштувала шевченківський концерт. 4 червня 1903 р. у цьому ж приміщенні відбувся аналогічний захід за участю артистки М. Слободівни-Крушельницької та О. Шухевичівни.
22 березня 1904 р. молодь учительської семінарії в Станиславові організувала шевченківський концерт у залі Товариства музичного ім. Монюшка. Був виконаний твір П. Ніщинського «Закувала та сива зозуля». У другій частині концерту був представлений сценічний образ у п’яти діях зі співами і декламаціями на тему «Житє і слава Тараса Гр. Шевченка» за сценарієм учня станиславівської семінарії, згодом професора Михайла Девоссера. Автор зобразив безрадісне дитинство та молоді роки Кобзаря і цитував уривки з його творів.
6 черв ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

За німецької окупації Станіслав адміністративно відносився до дистрикту «Галичина» зі столицею у Львові, а той був у складі Генеральної губернії із центром у Кракові.
22 жовтня 1941 року до Станіслава завітав сам генерал-губернатор – рейхсляйтер Ганс Франк. Із цієї нагоди на площі Гітлера (нині Вічевий майдан) влаштували грандіозне віче. Народу нагнали купу, а саму площу прикрасили у традиціях нацистських парадів. Тоді ще не було восьмиповерхової телефонно-телеграфної станції, площа виглядала значно більшою. Трибуну влаш­тували на тлі торцевої стіні кам’яниці на теперішній вулиці Бачинського, 3. Мур прикрасили численними транспарантами із нацистською символікою, а під самим дахом причепили величезного дерев’яного орла зі свастикою у пазурах.
Серед багатьох г ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

Продовжуємо знайомити читачів із франківськими атлантами та каріатидами. Ми вже писали, що від бідолашних скульптур відпадають голови, руки та інші частини тіла. Втім не все так погано. У місті є й такі кам’яниці, фігури на яких отримали нове життя.
ку парочку реанімували у 2009 році. Фото автора та Андрія Шустикевича.

Їх залишалось тільки двоє…
Якось у своєму інтернет-журналі «Галицький естет» дописувач, який називає себе Контрфорс, виклав цікаву підбірку фото «100 масок і скульптур Станіславова». Адресі Грушевського, 42 там відповідало фото скульптурної пари атланта й каріатиди. У жінки була н ... Читати далі »
Переглядів: 1303 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

Обласний музей шани Шевченка в Івано-Франківську відкриється до літа  цього року. Робоча група вже розробила його концептуальну структуру. Експозицію музею складатимуть твори Кобзаря, публікації про його творчість, медалі, марки, листівки. Облаштують музей шани у приміщенні обласної "Просвіти".
Для цього вже виділили окрему кімнату. Тут виставлятимуть рідкісні артефакти, пов'язані з життям і творчістю Тараса Шевченка. Серед них - відкритки та листівки 19-го століття. А також ексклюзивні видання "Кобзаря".
Мар`яна Гринечко, служба новин Вежа FM
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Петро Арсенич: в краєзнавчому просторі Прикарпаття”, присвячена 80-літньому ювілею видатного прикарпатського історика, краєзнавця, етнографа, музеєзнавця, колекціонера та культурно-просвітнього діяча.
Петро Іванович - дослідник маловідомих сторінок історії та культури краю. Заслужений працівник культури України, почесний член Національної спілки краєзнавців, лауреат республіканської премії ім. П. Чубинського, обласних премій ім. І. Вагилевича та М. Підгірянки. 
Уродженець с. Нижнього Березова Косівського району, після закінчення Київського університету ім. ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024