П`ятниця, 26.04.2024, 22:26:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 15

100-літньому ювілею одного з найвизначніших діячів визвольного руху ОУН-УПА із Снятинщини присвячена однойменна книжкова виставка, відкрита у відділі краєзнавчої літератури ОУНБ ім. І. Франка.
Книжкова виставка „Василь Андрусяк: я все віддам тобі, Україно" пропонує увазі користувачів перевидання лаконічного підручника командира Різуна „Як перемагати", що є фактично бойовим статутом УПА, живим свідченням високого рівня української військової думки, її внеском у світовий досвід.
За допомогою видань виставки (Б. Бода „Командир Чорного Лісу", М. Когут „Командир Різун" та ін.) допитливий читач почерпне теж чимало інформації про життя та долю Василя Андрусяка. Найціннішим джерелом таких відомостей є спогади Євгенії Андрусяк, вірної дружини і товаришки полковника УПА, що стосуються найголовніших речей у його житті - любові, родини, поря ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2015

«Коломия як міська культура просто зникала на очах. Люди були слабкими у своєму виборі та уподобаннях. Фактично цісарське місто, яке дало приклад мирного співжиття різних народів, культур і релігій, ставало містом без містян, Коломиєю без коломийців». В останні дні минулого, 2014-го, року в Івано-Франківську видали книжку доктора політичних наук, професора, академіка Академії наук вищої школи України Івана Монолатія «Місто без властивостей. Коломийська фуга Великої війни».
Ця книжка — історія того, як цісарське місто Габсбурзької цивілізації за роки трьох російських окупацій скотилося до занепаду, внаслідок якого отримало чужий календар і час, релігійну профанацію, завмирання громадського життя, убозтво і колабораціонізм. Це дослідження того, хто, як і з ким зруйнував колись друге місто австрійської Галичини…
«Головним уроком цієї ... Читати далі »

Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2015

Хоча Тарас Шевченко ніколи не бував у Галичині, серед усіх областей України найбільше монументів на його честь встановлено на Івано-Франківщині. Пам’ять про поета галичани вшановують упродовж майже півтораста років.
Наприкінці минулого 2014 року в Івано-Франківську офіційно зареєстрували Національний рекорд України у категорії «Найбільша кількість пам’ятників Тарасу Шевченку в одній області». Місцеві краєзнавці нарахували понад дві сотні пам’ятників Кобзареві, встановлених у регіоні. Але на цьому вони не зупинилися – тепер готують заявку на реєстрацію ще одного досягнення: як стверджують дослідники, перший у світі монумент на честь Тараса Шевченка також встановили на території теперішньої Івано-Франківщини.
…Тарас Шевченко помер знаменитим. Уже під час похорону “останнього кобзаря України” у Санкт-Петербурзі представни ... Читати далі »

Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2015

У Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася знаменна подія – презентація книги молодого івано-франківського автора, кандидата історичних наук Мирослава Волощука «Русь» в Угорському королівстві (ХІ – друга половина ХІУ століття)». Місцем презентації Галич був обраний невипадково. Адже для автора, який пише про Галич, – це, насамперед, столиця і, що важливо, в процесі середньовічної історії Галич не перебував в орбіті Заходу чи Сходу. Це був центр, навколо якого розгорталося активне політичне життя Європи..
Саме це місто п’ятнадцять років тому дало поштовх молодому досліднику і відкрило шлях у науку. Тема, над якою працює автор, також стосується Галича – це галицько-угорські зв’язки, майнові стосунки, міграції. Для написання своєї книги М. Волощуку довелося заглибитися в архіви різних країн Європи. Саме три ... Читати далі »

Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2015

14 січня у фортечній галереї "Бастіон" відбулась перезентація аудіокниги про історію Івано-Франківська.
Аудіокнига створена на основі пізнавальної програми «Рідне місто», що виходить на хвилях радіо «Вежа». В ній, у форматі Mp3 помістились 126 коротких пізнавальних розповідей, історій та легенд від часу заснування Станиславова і аж до сучасних днів, передає Фіртка.
Начитали тексти диктори радіо «Вежа» Олена Коновалова, Оксана Дудій та Євген Романиця. До уваги брались праці місцевих краєзнавців, зокрема Івана Бондарева, Михайла Головатого та Наталії Храбатин.
Книга вголос, що видана у світ столичною мистецькою агенцією «Наш формат» має 2 год. 50 хвилин загального звучання.
Це перше таке видання, що пов’язане з історією міста, до цього книги у форматі аудіо про Івано-Франківськ у світ ще не виходили. ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024