Середа, 24.04.2024, 01:28:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Червень » 19

Взагалі, у Франківську доволі комфортно і весело, а от з пам’ятками архітектури – трохи сумно. Грошей на їхню реставрацію завжди бракує. Щось ніби роблять, але більше чекають, поки воно само розвалиться або хтось нахабний зруйнує, аби потім вибухнути праведним гнівом. Ще можна комусь віддати – і нехай мастить собі голову.

Щось подібне зараз відбувається з колишньою залізничною лікарнею на Тарнавського, 12. Очевидно, відновлювати її будуть не за міські кошти, пише Репортер.

 

... Читати далі »

Переглядів: 273 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019

На реставрацію пам’яток культури, історії та архітектури Коломиї цього року передбачили кошти в сумі 691 124,00 грн.

Таке рішення прийняли на сесії Коломийської міської ради. Крім того надійшла субвенція з обласного бюджету в сумі 190 000,00 грн, інформує Дзеркало Коломиї.

Наразі, в період 2018-2019 рр. виконано роботи з реставрації малого залу Народного дому та укладено договір на виконання проєктних робіт по об’єкту "Реставраційно-ремонтні роботи нежи ... Читати далі »

Переглядів: 304 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019

Більшості галичан та гостей міста відомі основні храми Галича – церква Святого Пантелеймона, церква Різдва Христового; фундаменти Успенського собору. Проте, незважаючи на значну кількість храмів в минулому і сучасності, для наших теренів також були характерними каплиці та інші сакральні об’єкти – зокрема, хрести та різноманітні скульптури.

Часом їх встановлювали на перехрестях доріг для молитв подорожуючих, інколи окремі особи споруджували їх на своїх подвір’ях – в подяку за опіку. Нагод було багато – починаючи навіть з місій, які періодично проводяться різноманітними чернечими згромадженнями.< ... Читати далі »

Переглядів: 277 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019

За Австро-Угорщини впродовж тривалого часу бургомістрами на Прикарпатті були представники різних національностей: українці, поляки, євреї, німці. Від особи бургомістра чи повітового старости значною мірою залежав добробут мешканців.

Скажімо, першим міським очільником – бургомістром Богородчан – з 1870 до 1915 року (з перервами) був українець Андрій Волощук (1838-1915). Хто він і що зробив для цього містечка?

Андрій Волощук народився 2 листопада 1838 року в р ... Читати далі »

Переглядів: 300 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019

18 червня 2019 р. в с. Хмелівка Богородчанського району краєзнавцям вручено премію ім. Євгена Паранюка Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Цьогорічними лауреатами стали Михайло Павлович Дземан, краєзнавець з Тлумача, педагог, відповідальний секретар Тлумацької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Паньків Михайло Ілліч, краєзнавець з Івано-Франківська, кандидат історичних наук, почесний голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Федоришин Ольга Семенівна, краєзнавець з Долини, відповідальний секретар Долинської районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, майстер народної творчості з писанкарства. Премію вручали Михайло Косило, голова Івано-Франківс ... Читати далі »

Переглядів: 340 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019

В старому Станиславові Зелені свята відзначали двічі – за українським та польським звичаєм. І кожне свято мало свої цікаві традиції.

Українське святкування починалося в суботу з церковної служби. Храм ошатно прикрашали, а в самому богослужінні інколи брали участь більше десяти духівників. У міжвоєнний період посеред храму встановлювали символічну стрілецьку могилу, щоб у такий спосіб вшанувати загиблих героїв. Наступного дня зранку в приміщенні українського “Сокола” (тепер вул. Грушевського, 18) проводилась урочиста академія, потрапити на яку завжди було багато охочих, тому квитків на всіх не вистачало. Під час цієї урочистості виго ... Читати далі »

Переглядів: 275 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024