Четвер, 25.04.2024, 13:41:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Вересень » 21

Народився Йозеф Скупнєвич 6 листопада 1849 року в м. Закличині (Тарнопольський повіт Малопольського воєводства в Польщі) в родині Ігнатія та Анни Жигульських. У нього був брат Ян, який після закінчення вищої школи у Відні став лісничим у Молодятині та будівничим залізничної колії Надвірна-Бистриця. По закінченню гімназії вступив у філологічний факультет Ягайлонського університету. Спочатку працював у Станіславівській гімназії, де здобув кваліфікацію «вчитель середньої школи», у 1872-1879 роках викладав у м. Бжесько, а в 1882 році - у славнозвісній на Галичині 4-тій гімназії імені Франца Йосифа у Львові з польською мовою викладання. 21 серпня 1891 року став директором відомої на Покутті Цісарсько-королівської гімназії, якою керував більше ніж 20 років. Став членом Окружної шкільної ради. Саме за його сприяння 21 вересня 1892 року був створений перший українськ ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021

Колишні адреси: вул. Шпитальна, 74-76 (Австро-Угорщина), вул. Майора Гнідого, 74-76 (Польща), вул. Дзержинського, 74-76 (СРСР). Будівля колишньої міськрайонної поліклініки з південного боку була збудована 24 квітня 1854 року на кошти єврейської громади міста. Як повідомляє професор Коломийської гімназії, дослідник м. Коломия, Леопольд Вайгель, у лікарні було 20 лікарняних ліжок. Також цей факт підтверджується в дослідженні про м. Коломия К. Баранський. Ще однією знаковою подією, яка пов’язана з цією будівлею, стало відкриття прихистку для калік та бідних «Будинок для старців та калік» у 1898 році на кошти єврейської общини. Ініціатором його створення став австро-німецький меценат барон Моріс де Гірш. Згодом, у 1913 році була збудована двоповерхова кам’яниця, у якій була лікарня. Про це свідчив напис на фасаді будівлі, який недавно був знесений. За ... Читати далі »

Переглядів: 181 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021

Одним із найбільших підприємств Коломиї від кінця ХІХ ст. і до 1939 р. була фабрика дахівок акціонерної спілки виробів із глини та піску “С. Гомолякс, В. Віммер і С. Желенський” (згодом “Радзівілл, Віммер і Желенські”). Підприємство розташовувалося на окраїні міста – Косачеві (вул. Зигмунтовська, 11, тепер – М. Кривоноса), і вважається, що засноване воно у 1895 р. Але витоки коломийської фабрики, ведуть нас до польського міста Неполоміце, що неподалік Кракова. Саме тут у ХІХ сторіччі заклав цегельню А. Віммер, представник родини, яка прибула сюди з Відня 1795 р. Його син Владислав, інженер-архітектор, згодом бурмістр Неполоміц, розвинув підприємство до вищезгаданої спілки, яка стала добре знаною з виробництва будівельних матеріалів з глини. Дахівку, виготовлену фабриками цієї спілки, можна було побачити на будівлях у Галичині, Німеччин ... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021

Ще п’ять уламків надгробків змогли частково повернутися на єврейське кладовище Рогатина.

Місцеві жителі, подружжя Інна і Володимир Генегу розповіли, що бачили єврейські надгробки біля їхнього будинку, пише «Галицький кореспондент» з посиланням на JewishNews.

Керівниця Rohatyn Jewish Heritage, проекту, який займається відновленням і підтримкою місцевого єврейської спадщини, Марла Осборн відзначає, що останнім часом найчастіше новини про подібного роду знахідки через Facebook, що дозволяє повернути надгробки на місце після того, як їх використовували в якості будматеріалів ... Читати далі »

Переглядів: 157 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021

Реформаторський костел у прикарпатському селі Цвітова на Калущині — споруда, збудована в архітектурному стилі неоготики й оповита легендами через свій містичний вигляд. Релігійна будівля нагадує середньовічний замок.

Калушанин Зіновій Драпайло віднайшов у Державному архіві Івано-Франківської області запис про будівництво костелу в селі Вістова Калуського повіту. Проте костелу в цьому селі немає. Відтак з’ясувалося, що в архіві сталася помилка: замість “Цвітова” вказали “Вістова”, інформують “Вікна”.

“Інколи випадок чи навіть спонта ... Читати далі »

Переглядів: 197 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021

18 вересня у с. Дитятин Івано-Франківської області відбулися урочистості з нагоди вшанування 101-ї річниці битви з більшовиками, відомої в історії як «Польські Термопіли». Квіти до пам’ятника на польському військовому цвинтарі поклали віце-маршалек сейму РП Малгожата Госєвська, посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький та Генеральний Консул РП у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Після тріумфу у Варшавській битві польське військо було далеке від цілковитої перемоги. Червона Армія не була повністю переможена. В середині вересня на більшовиків рушила чергова офензива з Дністра. Її метою було перекриття Червоній Армії дороги на Тернопіль.

... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024