П`ятниця, 19.04.2024, 11:34:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Листопад » 05

Що найбільше пов’язувало Богдана Лепкого з нашим містом? Численна родина батькового брата чи коломияни, з якими довелося спілкуватися, а може його твори, що видавалися в коломийських видавництвах? Все це також, але найціннішим скарбом, який подарувала йому Коломия, було кохання всього життя письменника – його Олександра, Лєнда (так назвала себе в дитинстві), Лєня, як звертався до неї сам Б. Лепкий. Та починалося все дуже непросто.

Отець Микола Лепкий, найстарший брат о. Сильвестра, батька Богдана, 1871 року був призначений сотрудником Михайлівської церкви, згодом став гімназійним катехитом та знаним у місті громадським діячем. Тож Лепкі – одна із тих родин, які тривалий час мешкаючи в Коломиї, формували життя українсь ... Читати далі »

Переглядів: 115 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2022

79 років тому 4 листопада на центральній площі міста Калуша нацисти привселюдно розстріляли 11 учнів Калуської торговельної школи.

Гестапівці жорстоко вбили юнаків, яким було від 14 до 19 років, та батька одного учня, тільки за те, що всі вони були членами ОУН. Про поховання загиблих досі не відомо нічого. В роки незалежності нашої держави на честь загиблих студентів торговельної школи площа отримала назву Героїв, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську міську раду.

Біля пам’ятного знаку розстріляним учням торгівельної школи відбулось вшанування пам’яті загиблих Героїв ... Читати далі »

Переглядів: 95 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2022

4 листопада 1861 року з Відня до Львова прибув перший пасажирський потяг, який називався "Ярослав". Цей день вважається початком історії залізниць в Україні. З 1868-го починається активна розбудова мережі залізниць.

1860-і рр. були знаковими для Галичини і зокрема для Коломиї. Австро-угорська імперія, незважаючи на війни і кризу, робила поступ в усіх царинах життя. На відміну від імперій східного типу, цісарська дбала не лише про столицю й найбільші міста, але й про провінцію. Тому в Галичині в цей період почався промисловий бум. Можна перерахувати наші коломийські здобутки 1860-х, але найбільшим з них стало відкриття залізничного сполучення. Для цього створили Товариство Львівсько-Чернівецької залізниці. Всіма роботами керував ... Читати далі »

Переглядів: 107 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2022

У Надвірнянській громаді планують демонтувати пам’ятники радянського тоталітарного режиму. Про це заявив голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович.

«Символам радянського тоталітарного режиму в Надвірнянській громаді не місце! Розпочали процес демонтажу «Обеліску слави» та пам’ятного знаку невідомого солдата, який знаходиться на старому кладовищі», - зазначив З.Андрійович.

За словами Андрійовича, демонтаж проведуть як тільки пам’ятники будуть вилучені з реєстру.

... Читати далі »

Переглядів: 293 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2022










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024