Субота, 20.04.2024, 09:59:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2015 » Серпень » 9 » 50 років тому у Шешорах міліція не підпускала гуцулів на відкриття пам’ятника Шевченку
11:02:01
50 років тому у Шешорах міліція не підпускала гуцулів на відкриття пам’ятника Шевченку

8 серпня 1965 року у карпатському селі Шешори відбувся несанкціонований мітинг з нагоди відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку.
Мешканці села замовили пам`ятник Шевченку у самого Івана Гончара. Майстер погодився виконати замовлення, але грошей за роботу не взяв (тільки за матеріали сплатили селяни), пише краєзнавець, вчитель, журналіст Ганна Черкаська. Академік Білодід сигналізував куди треба, що гуцулами готується крамола.
Коли ж настав час відкриття погруддя, скликали людей на мітинг. Партійно-радянське керівництво Косова запросило на свято обласне начальство. І тут з’ясувалося, що дозволу на відкриття пам’ятника немає, що необхідна спеціальна постанова ЦК про його спорудження, а без дозволу Києва з відкриттям треба зачекати. Щоб не допустити масового напливу людей, секретар обкому наказав загону міліції оточити Шешори з усіх боків, виставити пости на дорогах і завертати машини з людьми, які їхали на свято. З автостанції Косова у бік Шешор не вирушив жоден рейсовий автобус. Жителі райцентру та ближчих населених пунктів добиралися до села гірськими стежками. А з віддалених сіл, куди інформація не дійшла, колгоспні машини з людьми їхали до Шешор, натикались на міліцейські пости, селяни залишали транспорт і йшли далі пішки.
Шешори ніколи не бачили одночасно стільки людей. Більшість була дуже обурена забороною. Тільки зв’язаний білим покривалом, немов гамівною сорочкою, Тарас Шевченко понуро мовчав. Міліція не підпускала людей до пам’ятника.
Мітинг почався стихійно, у ньому взяли участь син Івана Франка – Тарас та онука Зеновія Франко, письменник Юрій Назаренко, літературознавець Федір Погребенник, журналісти В’ячеслав Чорновіл, Леонід Кореневич.
Це був перший мітинг В`ячеслава Чорновола. Через блокаду В`ячеслав Максимович потрапив у машині першого секретаря Коломийського райкому партії. Виступ Чорновола буквально заворожив усіх присутніх і паралізував стражів порядку. Коли охорона оговталася, гуцули не розбіглися, вони утворили живу стіну і не пропустили карателів. Живий коридор провів запального промовця у безпечне місце.
Телеведуча Тетяна Цимбал прочитала уривки з «Катерини», поклала до невідкритого пам’ятника квіти. За нею понесли до Кобзаря вінки та букети інші люди. Хор «Гомін» вибухнув піснею «На високій дуже кручі», за нею друга, третя…
Через тиждень, 15 серпня, пам’ятник було відкрито офіційно. У чисто партійному дусі.


Переглядів: 389 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024