П`ятниця, 19.04.2024, 13:54:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Вересень » 7 » Австрійські доти: як в Солотвинській громаді планують відновити історичну пам'ятку
20:15:22
Австрійські доти: як в Солотвинській громаді планують відновити історичну пам'ятку

Сьогодні, 7 вересня, на території Палацу Потоцьких в рамках реалізації проєкту «Австрійські доти в Богрівці – свідки Великої війни (1914 – 1918 рр.)» провели пресконференцію.

Про це повідомляє кореспондентка Фіртки.

Мова йде про відновлення великої оборонної лінії, яка має стати частиною туристичних локацій області.

"Богрівка одне з найперспективніших сіл, в плані історії, в цілій громаді. Зараз ми збираємо по крупинці те, що можна зібрати. Ідея відновлення дотів виникла вже давно, але тільки зараз в нас є змога втілити в її життя. Там прекрасна місцевість, гори. На днях вже мають надійти перші кошти, щоб до початку зими ми змогли зробити перші роботи", - каже голова Солотвинської громади Манолій Піцуряк.

В найближчих планах робота в архівах, робота з обліковими картами померлих, встановлення інформаційних стендів, відтворення бойового середовища. Поламент - найбільший збережений, з усіх дев'яти, дот. Всі доти проведуть до такого стану, якими вони були 100 років тому.

"В 1916 році війна прокотилася селами Богородчанщини. Війська перебували тут два роки. Все село Богрівка було евакуйоване на Рожнятівщину, а війська встановили на території села аптеку, кухню, госпіталь та інші стратегічні об'єкти. Ми знаємо їхнє точне розташування. Завдяки старожилу села Юрціву нам вдалося дізнатися багато історичних пластів і ми змогли це все зібрати. До того ж на території села була церква, яку розібрали, а потім спалили. Я дуже хочу, щоб з часом ці всі об'єкти змогли відновити, - каже Оксана, директорка школи села Яблунька.

Приблизно 12 років тому в цій місцевості проводили гірськолижні змагання. Тоді цю трасу назвали однією з найкращих. В планах також розробити веломаршрут Івано-Франківськ - Манява.

"Окрім туристичних локацій нашим людям є чим похизуватись. Мешканці громади займаються бджолярством, різьбярством та виготовляють ще багато різної продукції, яка може бути цікава туристам", - додає Оксана Данилюк.

Громада планує відновити повністю окопи, щоб люди могли побачити, як колись воювали.

"На території області збереглося дуже мало таких дотів. Такі пам'ятки стали жертвами крадіїв металу, які витягали з дотів все по максимуму. Наші одні з останніх. Це наша історія і вони мають пряме відношення до нас. В Богрівці до цієї пам'ятки відносяться як до скарбу. Яскравим прикладом є облаштований цвинтар з похованнями воїнів біля церкви.

В планах відновлення міжповерхового покриття, встановлення макетів зброї, відновлення зигзагоподібних окопів по майже 40 метрів у два боки. Місцеве лісове господарство має допомогти у ремонті дороги, яка веде до цього місця", - директор КП "Пам'ять" Василь Тимків.

Проєкт здійснюється у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація “Єврорегіон Карпати - Україна” у рамках проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується спільно Міністерством розвитку громад та територій, Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською, Чернівецькою обласними адміністраціями та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» і фінансується коштом державного бюджету, які отримані від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України.


Переглядів: 160 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024