Субота, 20.04.2024, 16:28:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 23 » Автор з Коломийщини дебютував у "Літописі УПА"
13:30:49
Автор з Коломийщини дебютував у "Літописі УПА"

У середовищі істориків і краєзнавців добре відома авторитетна й безцінна серія книжок "Літопис УПА". Започаткували її ще 1973 р. наші патріотичні діаспоряни в Канаді, а в часи Незалежности над "Літописом УПА" спільно працюють представники еміґрації в США й Канаді та українські автори й видавці. За 50 років побачили світ 100 томів "Літопису УПА" у чотирьох серіях.
Відрадно, що на початку 2023 р. окремий том "Літопису УПА" у 41 випуску серії "Події та люди" під назвою "Для тебе живемо, Україно. Повстанці Печеніжинського куща в "Яворівському фотоархіві УПА" (Львів: Літопис УПА, 2023) подарував читачам уродженець Печеніжина, краєзнавець Андрій Мацьків, якого вже знаємо за цікавою книжкою "Вертеп у Печеніжині" та різними дослідженнями і статтями.
У новому виданні молодий автор розповідає про повстанців Печеніжинського куща теренової сітки ОУН, яких він ідентифікував на світлинах відомого Яворівського фотоархіву УПА, який упорядкував Василь Гуменюк. Це водночас життєпис 12 відважних краян, які не побоялися стати до боротьби з московськими загарбниками, відстоюючи ідеї Української державності, волелюбності й демократії. Важливо, що автор вказав координати місць поховань героїв або пам’ятних знаків на місцях їхньої загибелі. Нащадкам-сучасникам залишається доглядати ці історичні місця та вклонитися пам'яті своїх мужніх предків.
Андрієві Мацьківу допомагали Володимир Бірчак і Дмитро Проданик, які зараз боронять Україну в лавах ЗСУ, талановита журналістка Мар'яна Мацьків. Використав він і матеріали зібрані покійним місцевим колекціонером Василем Сметанюком, і вцілілі світлини з родинного альбому Микитюків. Прихильно поставилися до молодого дослідника з Коломийщини і редакція львівського видавництва, яке очолює Ігор Гомзяк. А фінансову підтримку надала Головна управа Товариства УПА в США ім. ген.-хор. Романа Шухевича – «Тараса Чупринки». Свою щедро ілюстровану книжку на 144 сторінки Андрій Мацьків присвятив пам’яті свого товариша, кулеметника розвідроти 10 ОГШБр Богдана Круглика, який загинув у бою з московськими окупантами 16 березня 2022 року, а також усім борцям за волю України, зокрема Володимирові Недільському та Василеві Кваснюку з Печеніжина.
Перша презентація найновішого видання "Літопису УПА", а властиво книжки Андрія Мацьківа, відбудеться в рамках святкування Дня героїв у рідному Печеніжині.


Переглядів: 57 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024