П`ятниця, 26.04.2024, 01:20:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 15

Є на Прикарпатті локації, де ніби зупиняється час. Де вдивляючись у небесну далечінь, єднаєшся з природою. Тоді скидаєш зі себе всю суєту і милуєшся рідною українською красою.

Саме такою тихою локацією є село Чесники – одне з найдавніших сіл Рогатинщини, – пише «Галицький кореспондент». Зі славним минулим, оповитим легендами, й затишним сьогоденням. У цій маленькій частинці Опільського краю збереглася одна з найдавніших святинь в Україні XIV-XV ст. (подекуди датується і XII ст.) – церква Вознесіння Господнього (зустрічається ще назва св. Миколая). Також заманює сьогодні гостей села й розвинений туризм – тут можна поласувати добрим сиром за швейцарською те ... Читати далі »

Переглядів: 58 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2023

Нещодавно Бурштин відвідав голова обласної ГО «Меморіал» Василь Тимків. А все тому, що в будівлі місцевого суду було виявлено в’язницю радянських часів, а також три військових цвинтарі Першої світової війни. З паном Василем і поспілкувався «Галицький кореспондент».

За словами дослідника, місто Бурштин колись був одним із адміністративних центрів радянської влади, де концентрувалися репресивні органи НКДБ і НКВС. Це пізніше вони об’єдналися в один жорстокий орган влади. Як і належалося вищому керівництву, енкаведисти займали лише найкращі приміщення. Для тюрми обрали будівлю колишнього повітового суду, побудовану за часів Австро-Угорської монархії. Вона складалася із двох приміщень – головного та ... Читати далі »

Переглядів: 49 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2023

У давні часи дівчатка і хлопчики навчалися в окремих школах, причому чоловічій освіті надавалося значно більшого значення.

Так, у 1784 році в Станиславові запрацювала Державна гімназія, де навчалися лише хлопці, і лише в 1869 році у місті відкрилась приватна жіноча школа-пансіон під керівництвом Меланії Домбровської. У 1877 році нарешті запрацювала державна жіноча семикласна школа імені королеви Ядвиги.

Коедукаційні навчальні заклади, тобто ті, де учні обох статей навчалися разом, почали з’являтися лише у міжвоєнний період. Батьки й педагоги вважали, що навчання дівчаток і хлопчиків у окремих школа ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2023

У Підгір'ї, що на Івано-Франківщині, у Парку історії землі презентували копію туші волохатого носорога часів Льодовикового періоду. Її віднайшли майже 100 років тому в селі Старуня Богородчанської громади. Оригінал туші зберігають в одному із музеїв Кракова, звідки й замовили гіпсову копію, яка є єдиною в Україні. Ідея створити копію та презентувати її на Прикарпатті виникла до повномасштабної війни, розповіла Суспільному представниця парку Юлія Поясик.

"Ми зробили точну копію з оригінального злитка в тому положенні, в якому віднайшли цього носорога у 1929 році. Перемовини із Краківським музеєм були дуже легкими. Поляки щиро раділи, що ми хочемо повернути історичну цінність до нас. Це відбувалося дуже швидко. Вони підт ... Читати далі »

Переглядів: 61 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024