Вівторок, 19.03.2024, 16:05:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 10 » Батько, син і внук Кудельські
20:18:28
Батько, син і внук Кудельські

В історії міста Станиславова, а точніше у творенні його архітектурного обличчя визначну роль відіграв архітектор Ян Томаш Кудельський (1861 -1937). Він є одним з видатних людей в історії архітектури Галичини (багато будинків за його проектами споруджено у Львові) і водночас архітектором європейського формату. До нашого міста він приїхав у 1893 році і присвятив йому майже двадцять років свого життя і наполегливої творчої праці. З іншого боку місто в особі Яна Томаша Кудельського отримало знаного архітектора, який переселився до Станіславова, зваживши на перспективи його розвитку. Прибув він сюди з дружиною Ольгою Вільчинською і новонародженою донькою Анною.
Працюючи в Станиславові Ян Кудельський спроектував і побудував чимало красивих кам’яниць (зараз навіть дослідники не беруться назвати точне їх число), з вежами та шикарними вітражами на сходових клітках. Вони і донині є окрасою Станиславова. Після Першої світової війни Ян Кудельський приймав участь і відбудові зруйнованого міста і це йому забов’язаний сучасний центр за той вигляд, який він набув. Його творчість пройшла стилістичну еволюцію від італійського неоренесансу через необароко і еклектизм попри народно-романтичну течію до дуже своєрідної сецесії, яка ґрунтувалась на історичних формах.
Цікаво, що інформація про дочку відомого архітектора попала навіть у Вікіпедію. Проте мало хто знає, що у Станіславі у сім’ї Кудельських народився син Тадеуш. Він так само як батько вчився у Львівській політехніці, а пізніше, проживаючи у Варшаві, був правою рукою відомого польського політика Казимира Бартла. Після Другої світової війни він опинився у Парижі, де був учасником руху опору. Тадеуш Кудельський відомий тим, що запровадив у світовому гутництві холодне вальцювання сталевої бляхи. І хоча цей винахід належав іншому Тадеушу - Сенджіміру, саме завдяки менеджерським здібностям Т. Кудельського він набув поширення по цілому світу.
Тадеуш Кудельський, не тільки народився у Станиславові, але й був пов’язаний з цим містом міцними сімейними зв’язками. Він свого часу одружився з Іреною Ульбріх, яка походила з родини ополячених німців. Її батько Адам Ульбріх, а мати - угорка Ірма Печ. Ця родина у Станиславові мешкала у так званій Ульбріхівці, неподалік Бистриці Надвірнянської. Так що. Навіть коли син відомого архітектора переселився до Варшави, він з сім’єю, хоча й зрідка, навідувався до нашого міста аж до початку Другої світової війни. Інколи без чоловіка, але завжди із сином Стефаном, і то щоліта, приїжджала до батьків Ірена Кудельська.
Коли Стефан Кудельський виріс, то став видатним електротехніком, винахідником і творцем найкращих у світі професійних магнітофонів «Награ», які були поставлені на серійний випуск. С. Кудельський своїми магнітофонами випередив навіть японців. Цікаво, що до техніки і, зокрема електрики, інтерес у нього проявився у ранньому дитинстві. Як згадує у своїх спогадах про Станиславів польський журналіст Тадеуш Ольшанський, він сам брав участь у експериментах юного Кудельського у старій пивниці, яка була облаштована під «лабораторію» і знаходилась недалеко будинку Ульбріхів.
Як бачимо, таким чином з історією Станиславова пов’язана історія родини Кудельських. Усі представники цієї родини – батько, син і онук - були наділені великим інтелектом (можливо, через змішування крові різних народів), намагалися встигати за змінами, які відбувалися у світі протягом першої половини ХХ століття. І самі творили, адже їхня діяльність полягала насамперед у пошуках і розвитку нових оригінальних вирішень іще невирішених проблем.

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 313 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024