Вівторок, 19.03.2024, 04:08:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 1 » Будні і свята міста в одній збірці
21:08:24
Будні і свята міста в одній збірці

Ретро-новини та кримінальні історії із давнини, а також цікаві дослідження про життя Станиславова за часів австро-угорського чи польського періоду вже стали доброю традицією для нашого видання. Читачі «Західного кур’єра» залюбки читають ці історії від знаної авторки, дослідниці старовини Олени Бучик.

Минулого тижня вона презентувала в Івано-Франківську свою книжку «Станиславів буденний і святковий». Як стверджують краєзнавці, це перше таке видання про наше місто, в котрому доступною мовою розповідається про різноманітні події із життя містян на початку ХХ століття. У збірку увійшли публікації, котрі побачили світ на одному із інтернет-ресурсів міста. Частина цих матеріалів свого часу була надрукована і на сторінках нашого видання.

«За тривалий час ми презентуємо нову книжку із серії «Моє місто». Це важлива книжка, оскільки в нас давно не було текстів про повсякдення нашого міста, – зауважив автор передмови професор Іван Монолатій. – У закритому чоловічому клубі «Моє місто» завжди потребували жінок-авторів, а також добротного тексту. Олена Бучик знаходить те, чого досі не знаходили краєзнавці. Це є свідченням жіночої непосидючості у доброму розумінні, а також доброго знання іноземних мов, що також дуже важливо у нашій історії та культурі. Наше місто не було питомо україномовним тривалий час. Це витворило поліфонію текстів про місто».
До честі дослідниці старовини, пані Олена змогла відшукати чимало текстів про давній Станиславів у газетах багатьох країн, про котрі тут ніхто не знав. Як зауважив Іван Монолатій, 75 відсотків інформації про події в нашому місті можна знайти саме у цій книжці.
«Книга присвячена побуту нашого міста у другій половині ХІХ – в першій половині ХХ століття. Це частина австрійського і польський період. Тут розповідається про найвідоміші міські ресторани, готелі і кав’ярні. Ви також можете дізнатися про надзвичайні події з життя міста. Наприклад, у 1910 році мешканці міста чекали на приліт комети Галлея. Тоді всі у місті, від малого до старого, дивилися в небо», – знайомить із виданням його авторка Олена Бучик.
Про гостинність містян, спортивні події, зародження боксу, про перегони, міську ковзанку – усі ці події свого часу стали частиною життя мешканців нашого міста. Тому тепер вони знаходять своє місце у текстах дослідниці історії. Одним із найважливіших розділів пані Олена виділяє розділ про відкриття кінотеатру «Уранія» в 1908 році. «Це важлива частина нашої культури і це наша втрачена архітектурна пам’ятка», — запевняє авторка.
Для зацікавлення охочих прочитати книжку під час презентації пані Олена люб’язно розповіла декілька цікавих історій із життя міста, котрі опубліковані на сторінках краєзнавчого видання.
Під час роботи над книгою Олена Бучик використала чимало джерел. Основою для написання історій стали спогади сучасників, архівні документи, а також повідомлення у тодішній пресі трьома мовами – польською, німецькою та українською.

Володимир БОДАК


Переглядів: 314 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024