Четвер, 18.04.2024, 09:42:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 11 » Чи Ясеню потрібен музей Вагилевича?
21:59:54
Чи Ясеню потрібен музей Вагилевича?

Ще торік влада Рожнятівщини заявила про добрі наміри відсвяткувати на високому рівні дві знаменні дати — 200-річчя від дня народження видатного письменника та громадського діяча, одного із засновників «Руської трійці» Івана Вагилевича, який є вихідцем із села Ясеня, та 120-річчя початку трудової еміграції, котра, як засвідчують науково-історичні джерела, почалась 7 вересня 1891 р., коли уродженці Небилова Іван Пилипів та Василь ілиняк першими з українців  ступили на канадську землю. Ідею відзначити на високому рівні ці  дати підтримали і депутати районної ради і на другій сесії шостого демократичного скликання виділили з бюджету певні кошти для  різних потреб — реконструкції пам’ятників, проведення ремонтних робіт у музеях і придбання для цих установ нових меблів тощо. Власне підготовку до проведення святкувань узяла на себе  виконавча влада — голова РДА Микола Філіпович підписав розпорядження про створення оргкомітету.

Нещодавно депутати — члени постійної комісії районної ради з питань національного і духовного відродження, культури, релігії і засобів масової інформації, яку очолює Василь Андрейків, виїжджали у Цінівський історико-краєзнавчий музей, оглянули стан пам’ятників у Небилові та побували в Ясенському  музеї-садибі івана Вагилевича. Якими ж були висновки виїзного засідання?

Після Ціневи, де всі були приємно вражені ремонтними роботами в музеї, те, що депутати побачили в Ясені,  не вкладається в здоровий глузд. Безпосередньо біля пам’ятника іванові Вагилевичу — жодних опоряджувальних робіт ще й не починали. «Районна рада виділила на потреби музею 60 тисяч гривень, однак на цей час жодної копійки не надійшло, — коментує сільський голова Володимир Вагилевич. — Доки гроші не надійдуть, до роботи не приступатимемо».  Отож біля музею-садиби ще й досі поламаний дерев’яний паркан...

Проте більше налякало те, що побачили в самій садибі видатного земляка ясенчан. Сподівались: там — сад, лавочки, де могли б у затишку відпочити і поспілкуватися відвідувачі, зокрема й запрошені на святкування 200-річчя.  А замість того — вивезений гній на грядках, де от-от садитимуть картоплю. Хто газдує на музейній садибі, так і не з’ясували. Сільський голова вказував, що дозвіл користуватися територією музею дав колись сусідам колишній власник будинку, а самі члени комісії перечили: акт земельних відносин мав би підтверджуватися рішенням сесії сільської ради. Зрештою, цю проблему комісія рекомендувала вирішувати виконавчій владі району, якій підпорядковані відповідні контрольні та правоохоронні органи.

А що ж у приміщенні музею? і тут нічого кращого. На стінах уже розвісили традиційні стенди, та чомусь в одній з кімнат вони із сірої плити «під мармур», з якої зазвичай виготовляють кухонні меблі. Новопридбані за кошти районного бюджету стелажі та інші меблі — ще не розставлено, бо, бачте, ще не завершений косметичний ремонт у кімнаті, де частково відвалилася стеля. До речі, чотири роки тому за ті ж бюджетні кошти перекривали музейний дах. Але він, як зрозуміли, і далі протікає...

Присутній на засіданні комісії головний спеціаліст відділу культури РДА Любомир Михайлів обурився тим, чому, мовляв, не порадившись із спеціалістами у музейних справах, орган місцевого самоврядування Ясеня виділив у одній із кімнат музею приміщення для так званого сервісного центру громади (інтернет-центру), до речі, на основі безоплатної оренди. Серйозне зауваження висловили і депутати райради з приводу недбалого ставлення до державних коштів.

Виявляється, стенди й вітрини закупили для всіх кімнат музею, а тепер, коли в його приміщенні відкрили сервісний центр громади і там розставили інші меблі, перші стали просто зайвимиѕ Виходить, гроші ж викинули на вітер...

Депутати профільної комісії районної ради буквально ніяковіли від побаченого в Ясені. Куди ж запрошуємо поважних гостей, якщо навіть елементарної вбиральні нема? Про що говорять на засіданнях оргкомітету РДА, якщо в музеї фактично нічого не робиться?

А починати вирішувати ясенську проблему справді варто б із землі, без якої, як кажуть наші батьки, ні ходу, ні роду. З відтворення справжнього музею-садиби, де відчувалася б присутність духу Івана Вагилевича.

Зеновія ГОДОВАНЕЦЬ, газета "Галичина" 


Переглядів: 669 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024