Четвер, 28.03.2024, 18:52:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 15
«…Кожна нова жертва – цеглина у наш національний будинок, бо ніколи людська кров не ллється намарно.» ці слова Якова Гальчевського, відомого в Українській історії під іменем отамана Орла стали епіграфом фотодокументальної виставки «Народна війна», презентація якої відбулася під патронатом міського голови міста Бурштина Петра Курляка, за сприянням Всеукраїнського об’єднання «Свобода» 13 квітня у Бурштинській загальноосвітній школі №2.
Трагічна історія України від 1917 до 1932 року представлена десятками стендів, з яких копії документів і архівні фото свідчать про події листопадового зриву, доби гетьманату та доби директорії, славну боротьбу холодноярців, тощо.
Про славну історію України перших десятиліть минулого століття розповідали учням загальноосвітніх шкіл міста Бурштина, які прибули на п ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

Коли їхати дорогою Івано-Франківськ–Галич, у Крилосі, напроти Музею архітектури та побуту Прикарпаття, височіє пам’ятний знак «Меч і Рало» роботи скульптора Петра Сопільника. Уродженець Дніпропетровщини зобразив меч набагато більшим, аніж сільськогосподарське знаряддя, хоча насправді усе мало б бути навпаки. Чому такий варіант пам’ятника запропонував автор, невідомо. Можливо, він хотів підкреслити, наскільки важливим для людей, основним заняттям яких було хліборобство, був захист рідної землі. Власне тільки так, зі зброєю у руках, воїни та ратаї могли захистити свою сім’ю, оселю, нажите важкою працею добро.
А, може, скульптор у такий спосіб хотів підкреслити військову потужність Галича. Цілком ймовірно і таке, адже галичани здавна відзначалися військовою силою, а меч у їхніх руках в ті давні часи був чи не найпоширенішою зброєю.
Переглядів: 918 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

У відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка представлена на огляд читачам виставка-роздум „Забута спадщина: вимір історією” присвячена дню пам’ятників історії та культури, який відзначається щорічно 18 квітня – у Міжнародний день пам’ятників і визначних місць.
Міжнародний день пам’ятників і визначних місць встановлений 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць ЮНЕСКО. 
А 23 серпня 1999 року вийшов Указ Президента України „Про День пам’ятників історії та культури”. На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури було ухвалено встановити в Україні відповідне свято.
Переглядів: 789 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

У лютому «Репортер» уже писав про старі написи, які чудом збереглись на небагатьох будинках Івано-Франківська. Серед інших йшлося про будинок на Сахарова, 19, де біля ринви проглядаються фрагменти польських написів. Тоді вдалося ідентифікувати лише слова «штемпелі» і «значки», і це дало змогу припустити, що до війни там містилась крамниця із канцтоварами.
Минулого тижня ця історія отримала продовження. Міліційне керівництво (нагадаємо, що в цьому будинку розміщується міліція громадської безпеки УМВС) розпорядилось виконати косметичний ремонт споруди. Під час робіт зняли зовнішній шар штукатурки, і на світ проступила ціла галерея старих рекламних написів.
З них випливає, що до війни тут дійсно містилася канцелярська крамничка, де, крім штемпелів та значків, можна було придбати шкільне приладдя ... Читати далі »
Переглядів: 1152 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

Минулого тижня в Івано-Франківську перебувала група експертів Ради Європи (РЄ). Про мету візиту, про результати й наслідки — у розмові з Ігорем Панчишиним, начальником відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому та куратором проекту від Івано-Франківська.
— Пане Ігорю, експерти приїжджали в рамках проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст». Що мається на увазі?
— Це багатоетапний проект Ради Європи та Мінкульту України. Йдеться про збереження та відновлення культурної спадщини історичних міст у п’яти країнах: Україні, Молдові, Азербайджані, Вірменії, Грузії. Раніше такий проект почався на Балканах — там він уже вийшов на інвестування.
— А до нас приїхали на розвідку?< ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024