Середа, 08.05.2024, 12:03:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 2 » До 105 річниці Листопадового чину в Івано-Франківську відкрили виставку артефактів Галицької армії
09:32:43
До 105 річниці Листопадового чину в Івано-Франківську відкрили виставку артефактів Галицької армії

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери 1 листопада відкрили виставку "Волею українського народу…". Її присвятили 105 річниці Листопадового чину та утворенню Західноукраїнської Народної Республіки — вона триватиме два місяці.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора музею Оксана Романів.

З її слів, це — перша виставка в музеї визвольної боротьби, основною темою якої є історія створення і діяльності Української Галицької армії. На ній представили приблизно 40 експонатів з фондів музею.

Відвідувачі виставки можуть побачити артефакти, які експонують вперше. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Частина експонатів — це основний фонд — оригінальні речі, а частина — це копії. Тому що важко зараз ці оригінали десь знайти, вони коштують великі суми — ми дуже раді їх мати. Їх багато у приватних колекціях. Музей представляє наразі те, що є в його фондах", — Оксана Романів.

Провідний науковий співробітник музею Петро Ганцюк розповів, що в експозиції є портрети діячів і командирів Української Галицької армії, інформаційні банери про історію ЗУНР та її збройних сил.

Також відвідувачі виставки можуть побачити артефакти, які експонують вперше. Зокрема, "темляк" — підвіс до шаблі або до багнета. А ще — петлиці старшини Галицької армії, піхотинців — вони забарвлені у синій колір.

"Також — відзнаки офіцерських або старшинських ступенів. Досить цікавим експонатом є металічний трикутник із зображенням тризуба, який був встановлений на прикордонному стовпчику на Поділлі у 1919 році. Це досить рідкісна річ", — розповідає Петро Ганцюк.

"Історія циклічна, і багато подій у ній повторюються. Тому ми вирішили завітати на цю виставку, щоб більше дізнатися про УПА, про наших героїв, які походять з Франківська. Серед експонатів найбільше сподобалися фотографії людей. Важливо, що це — не картини, не відтворені фотографії, а саме оригінали", — каже Божена Назарук.


Переглядів: 68 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024