Середа, 01.05.2024, 21:07:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 23

Сьогодні, 23 листопада, у Музеї мистецтв Прикарпаття відбулися відкриття виставки світлин і презентація фільмів фотографа й кінематографіста Юліана Дороша.

На виставці представлені світлини Юліана Дороша з різних урочистостей, життя пластових таборів, фестин та культурних звичаїв Західної України першої половини та середини ХХ століття. Фото передала музею родичка Дорошів Тетяна Крушельницька.

"Те, що Юліана цікавило, залишило надзвичайно велику спадщину. Пам’ятаю, як він разом зі своїм сином Андрієм фотографували придорожні хрести, яких щораз меншає біля наших доріг. До прикладу, це ... Читати далі »

Переглядів: 56 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Івано-Франківська міська рада подала апеляцію на рішення окружного адміністративного суду щодо скасування припису департаменту містобудування та архітектури, в якому власників готелю "Дністер" зобов’язали розісклити колонаду.

Про це 22 листопада в коментарі Суспільному розповів головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міської ради Володимир Ідак.

Як ідеться в тексті рішення, суд скасував припис, зокрема, через те, що його видали на бланку департаменту містобудуван ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

2 листопада в Івано-Франківську відбулося відкриття виставки під назвою "Ярослав Стецько - голова Антибільшовицького блоку народів", до 80-ти річчя проведення Першої конференції поневолених народів Східної Європи та Азії предтечі створення АБН.

«Відвідувачі отримали змогу ознайомитися із маловідомими фактами з біографії Ярослава Стецька, як президента Антибільшовицького блоку народів (АБН; 1946—86). АБН об’єднував представників півтора десятка поневолених націй, що мали за мету знищення більшовизму і дезінтеграцію Радянського Союзу. Стецько домігся створення центрів АБН у країнах Південно-Східної Азії, Африки та Латинської Америки. Обіймав керівні посади у Світовій антикомуністичній лізі та Європейській раді с ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Ця будівля була зведена в кінці ХІХ століття як пошта, про це свідчить листівка зі світлиною фотографа Ю. Дуткевича.

Із газети «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» від 25 грудня 1928 року дізнаємося, що в цій будівлі знаходилося бюро з працевлаштування, керівником якої була Олена Гольфельд. Звідси можна дізнатися, що це бюро «надає всю інформацію людям, які шукають сільськогосподарські чи лісогосподарські роботи, кухарів, камердинерів, покоївок, слуг, працівників ферм тощо».

Жив у цій будівлі Зигмунд Тайхер, про що писав Василь Нагірний: «До 1939 р. у цьому перебудованому будинку, з терасою другого поверху, замешкував гебрайський лікар Тайхер». Також це підтверджує список коломийських лікарів 1938 року. Варто акцентувати увагу на цю особистість, яка зіграла важливу роль у політичному та суспільному житті міста.
... Читати далі »

Переглядів: 46 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Побудована приблизно на початку ХХ століття, як житловий будинок. Споруда двоповерхова, зведена у стилі модерн. Південний фасад виходить на початок площі Вічевий Майдан, західний — на вулицю Шевченка. 
За даними книжки «Вулиці старовинної Коломиї» С. Андріїшина, власником даної будівлі був Давид Гаммер, єврейський акушер-гінеколог. Це підтверджується в газеті «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» від 14 грудня 1930 року та в телефонному довіднику 1932 року.
Народився лікар 20 липня 1891 року в селі Верчани Стрийського повіту Станиславівського воєводства. Відомо, що прізвище його матері було Шонфельд. Згідно зі збереженим у Яд Вашемі «Анкетним листком для першого зголошення лікувальних професій», у 1914—1916 роках навчався у Віденському університеті, де 12 липня 1916 року склав іспит. Під час Першої світової війни ... Читати далі »

Переглядів: 207 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024