Вівторок, 07.05.2024, 03:25:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 23 » Історія будинку на пл. Вічевий Майдан, 1 м. Коломиї
02:52:41
Історія будинку на пл. Вічевий Майдан, 1 м. Коломиї

Побудована приблизно на початку ХХ століття, як житловий будинок. Споруда двоповерхова, зведена у стилі модерн. Південний фасад виходить на початок площі Вічевий Майдан, західний — на вулицю Шевченка. 
За даними книжки «Вулиці старовинної Коломиї» С. Андріїшина, власником даної будівлі був Давид Гаммер, єврейський акушер-гінеколог. Це підтверджується в газеті «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» від 14 грудня 1930 року та в телефонному довіднику 1932 року.
Народився лікар 20 липня 1891 року в селі Верчани Стрийського повіту Станиславівського воєводства. Відомо, що прізвище його матері було Шонфельд. Згідно зі збереженим у Яд Вашемі «Анкетним листком для першого зголошення лікувальних професій», у 1914—1916 роках навчався у Віденському університеті, де 12 липня 1916 року склав іспит. Під час Першої світової війни служив в австро-угорській армії як військовий лікар. 
Уперше про нього як коломийського лікаря-гінеколога згадується в списку польських лікарів 1924 року. У списку польських лікарів, адвокатів та інших видів професій 1926 року дізнаємося, що приймав пацієнтів спочатку на вул. Шевченка, 45 (дана будівля не збереглася), а вже в 1930-х роках приймав на вул. Красінського, 20[8] (у 1939 році — вул. Красінського, 22). Був кандидатом в члени єврейської общини Коломиї за часів Польщі. Робочий номер телефону — 6.
Із газети «Nasz Głos» («Наш Голос») від 14 грудня 1928 року дізнаємося, що з нагоди ювілею свого батька виділив 10 злотих на забезпечення єврейської публічної кухні. Також, за даними «Вулиці старовинної Коломиї» С. Андріїшина, «спільно з українськими лікарями сім з половиною років працював безкоштовно по 4 години на день в народній амбулаторії, приймаючи найбідніших пацієнтів». Дана народна амбулаторія розташовувалася в будівлі, що навпроти драматичного театру, й належала греко-католицькій парафії.
Давид Гаммер був жонатий з Юлією Ротфельд та мав доньку Софію. Включно до німецької окупації проживав у Коломиї. Помер 20 липня 1942 року. Причина смерті невідома. Як стверджує газета «Gazeta Żydowska» («Єврейська газета») від 5 серпня 1942 року, «виражаємо глибоке співчуття Софії та Розалії».
Після Другої світової війни будівля стала житловою. Від початку 2000-х років на 1 поверсі міститься нотаріальна контора, а з 2014 року — коломийська філія центру відновлення зору Анатолія Совви «Оптика».
Ця будівля внесена в список реєстру нерухомих пам'яток м. Коломиї місцевого значення.


Ілля Криворучко


Переглядів: 239 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024