Неділя, 05.05.2024, 14:04:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Січень » 31 » До історії пошти в Галичі. Оформлення поштової кореспонденції галичан першої половини ХІХ ст.
11:25:25
До історії пошти в Галичі. Оформлення поштової кореспонденції галичан першої половини ХІХ ст.

В епоху цифрових технологій відправити чи отримати вістку не складе для будь – кого особливої проблеми. Це можна зробити за допомогою електронної пошти, мобільного повідомлення (SMS) чи різних месенджерів - повідомлення буде відправлено і отримано за кілька секунд. Натомість, два століття тому ситуація була цілком інакшою і дещо тривалішою в часі.

Вперше пошта в Галичі згадується в 1816 році, вона функціонувала в період всіх державних утворень і на даний час продовжує працювати в місті у формі двох операторів поштового зв’язку: державної «Укрпошти» та приватної «Нової пошти». Щоправда, тепер галичани переважно надсилають особисте листування вже в інших випадках – коли потрібно надіслати листа державним органам чи установам, щоб кореспонденція була офіційно зареєстрованою.

Як виглядав лист у першій половині ХІХ століття і чим він відрізнявся від сучасного? Це можна побачити на прикладі незначного обсягу збережених поштових листів (близько десятка), які збереглися до сьогодення. Для прикладу, розглянемо лист датований 29 квітня 1847 року.

Поштове відправлення складається з двох склеєних аркушів, однакового формату. Розмір одного аркуша 22 * 32 см, фактично за сучасним стандартом, це два склеєні аркуші формату А4. На першому аркуші (з лівої сторони) вказано дані відправника і отримувача, на другому аркуші (з правої сторони) розміщено текстівку листа.

Звичайно, всі тогочасні листи були рукописні, написані чорнилом. Адресування листа здійснювалося німецькою (урядовою) мовою або латиною.

Цей єдиний великий склеєний аркуш в подальшому спершу складався вдвоє, утворювався аркуш меншого розміру. Потім цей аркуш підгинався з обох країв (по вертикалі), і ще тричі горизонтально – текст листа опинявся у внутрішній стороні утвореного прямокутного конверта. Одна з горизонтально загнутих частин зверху слугувала клапаном, на ньому зверху ставилася печатка – яка візуально гарантувала отримувачу, що лист в дорозі не відкривався.

Розмір листа / конверта австрійського домаркового періоду у складеному вигляді становив 8,5 * 17,5 см (для порівняння сучасний український конверт виготовляється розміром 11,4 * 16,2 см).

Цей лист було відправлено з Бишева (на той час адміністративно населений пункт належав до Бережанського округу) до Львова; основним поштовим урядом на дорозі був Галич.

Лист відправлено домарковою поштою, тобто на той час ще не існувало поштових марок, зрештою, як і стандартних, типових конвертів.

Тривалість доставки кореспонденції кінною поштою була дуже оперативною - на відміну від сучасності; лист проштемпельовано галицькою поштою 29 квітня, а 30 квітня вже львівською, таким чином, він був в дорозі 1 день (!), проїхавши 121 км – сучасна «Укрпошта» доставить лист адресату в тижневий термін… Таким чином, австрійська пошта доставляла листи з оперативністю сучасної «Нової пошти».

Збережені на даний час листи австрійського періоду є цінним джерелом для вивчення початків функціонування пошти в місті, технічних особливостей організації листування, сфрагістики.

 

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 37 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024