Четвер, 25.04.2024, 21:37:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 18 » До Міжнародного дня пам'яток та історичних місць (18 квітня)
11:29:55
До Міжнародного дня пам'яток та історичних місць (18 квітня)
У 1984 році Асамблея Міжнародного комітету зі збереження пам'яток і пам'ятних місць прийняла рішення проводити 18 квітня Міжнародний день пам'яток.
Україна приєдналася до цього рішення, адже на її території чимало пам'яток не лише національного, але і світового значення, котрі є загальним надбанням людства.
На території Івано-Франківської області нараховується 5840 пам'яток, у тому числі  понад 300 пам’яток національного значення, всі інші – місцевого значення.
У місті Івано-Франківську на державному обліку 748 пам’яток, в т. ч.: 97 – історії, 40 – мистецтва, 5 – археології і 606 – архітектури та містобудування.
Протягом останніх років у місті виявлено, вивчено і описано більше сотні пам’яток історії та культури і взято на державний облік та охорону 48 об’єктів (рішення сесії обласної ради від 13.11.2007 р. № 431/16).
Охорону історичної спадщини, поруч з відповідними державними органами, здійснює також Українське товариство охорони пам'яток історії та культури. Створене у 1966 році, воно витримало випробування часом і на сьогодні залишається чи не найбільшою масовою добродійною, благодійною, національно-культурною, науково-творчою організацією. Основним завданням Товариства є виявлення, вивчення, збереження пам'яток, здійснення громадського контролю за історико-культурною спадщиною, проведення культурно-просвітницької роботи. У її рядах об'єдналися всі, хто не байдужий до історії свого народу та його історичних пам'яток.
За останні два роки значно активізувала свою роботу і наша міська організація Товариства. У її рядах об'єдналися понад 24 тис. активістів. Сьогодні первинні осередки товариства діють у вищих навчальних закладах, у всіх загальноосвітніх школах, ліцеях, коледжах… Маємо осередки в установах і на підприємствах нашого міста.
Активісти Товариства зібрали інформацію про стан збереження пам'яток, на основі чого видали інформаційний вісник "Пам'ятки історії та культури Івано-Франківської області" за матеріалами Товариства.
Добру справу роблять сьогодні члени пошукових груп, які відновлюють в пам’яті людей імена тих, хто загинув від різних окупаційних режимів у роки воєнних дій, первинні осередки Товариства Івано-Франківського національного медичного університету (в.о. ректора Любомир Глушко), ЗОШ № 18 (директор Дмитро Чміль), УМГ «Прикарпаттрансгаз» (директор Василь Рудко), Івано-Франківськміськбуд (директор Олег Лисак), які представлені до нагороди Українським товариством охорони пам'яток історії та культури.
Потрібно відмітити значну роботу первинних осередків Товариства Івано-Франківського національного університету ім. Василя Стефаника, національного технічного університету нафти і газу, школи-ліцею № 23, школи-інтернату № 1, обласної лікарні, Івано-Франківськбуд та багатьох інших колективів.
Відчуваючи підтримку органів влади та широких кіл громадськості, Товариство робитиме все, щоб нашу історичну спадщину зберегти для нинішніх та прийдешніх поколінь.
Відповідальний секретар
Івано-Франківської міської ради Товариства,
лауреат премії ім. І. Вагилевича
Василь РОМАНЮК

Переглядів: 1008 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024