Четвер, 28.03.2024, 14:13:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 19 » Доісторичні святилища привернули увагу дослідника давніх цивілізацій
13:51:19
Доісторичні святилища привернули увагу дослідника давніх цивілізацій
Карпатські гори в минулому були чи не первинним осердям тієї цивілізації з історії людства, котру заведено вважати шумерською, і для цього є достатньо доказів серед наскальних написів у місцевих камінних святилищах доісторичної доби. Таку сенсаційну заяву зробив знаний російський сходознавець Анатолій Кифішин під час презентації в Івано-Франківську нового видання своєї монографії про Кам’яну Могилу на Запоріжжі як про найдавнішу писемну пам’ятку світу — цю фундаментальну працю щойно перевидали коштом членів науково-просвітницького товариства «Просвіта—Світовид».  
Втім, як «Галичина» писала, науковець уже оприлюднював свої попередні висновки з розшифрування загадкових написів на скелях та  каменях на Косівщині, про які свого часу писав дослідник українських, у тому числі й галицьких, старожитностей Степан Пушик і які не так давно підтвердили науковці, зокрема професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Микола Кугутяк. Тепер же і А. Кифішин вважає ці й інші  карпатські написи значно давнішими, ніж зображені на стінах у гротах і печерах Кам’яної Могили. 
Зокрема науковець запевнив, скажімо, що текст на так званому камені «Колибачі», знайденому в одному з присілків Космача, було викарбувано, судячи з його змісту, ще 32 тисячі років тому. За його словами, саме з детального вивчення «Колибача» з його письмом він і розпочне вивчення карпатських раритетів у контексті подальшого розвитку світової шумерології. і то неспроста й недарма. Адже, підкреслив А. Кифішин, прочитав він на вікодавніх артефактах Карпат навіть автограф самого Гільгамеша — персонажа одного з найдавніших шумерських епосів. «Такої пам’ятки й на землях колишнього Шумеру ніхто ніколи не знаходив, — схвильовано зазначив учений. — Немає сумніву, що світоглядний первень тієї цивілізації — у ваших горах».  
До речі, на зустрічі з представниками громадськості не лише Прикарпаття, а й з поблизьких областей гість із Москви високо відізвався і про ще одну сенсацію від історика М. Кугутяка — щойно віднайдені ним священні тексти Манявського скиту. «Ці святині свідчать про цілу епоху з вашої історії, правда, ще мало вивчену, — про добу найбільшого розквіту самобутнього галицького християнства з його столицею в Маняві», — сказав він...
Власне, це вже втретє за останні 10 місяців А. Кифішин завітав до Івано-Франківська під патронатом «Світовиду». Першого разу — влітку 2012-го — він, як і йшлося на сторінках нашої газети, ознайомився з відкриттями науковців ПНУ. А коли восени перебував удруге, то встиг не лише продовжити ті студії, а й підлікуватися. За сприяння місцевих просвітянських активістів, зокрема керівника товариства Олега Полівчака, в обласній клінічній лікарні Анатолієві Григоровичу з допомогою столичних фахівців зробили складну офтальмологічну операцію, до якої свого часу побоялися було вдатися навіть у знаменитій московській клініці Філатова. Завдяки цьому вченому не лише повернули такий потрібний зір, а й мовби подарували йому друге дихання.
Тепер же А. Кифішин працюватиме періодично і в Івано-Франківську. Як повідомив присутніх на презентації О. Полівчак, учений читатиме лекції студентам ПНУ. Вирішено питання його проживання в місті. А вчора в університеті відбулася й урочиста посвята московського вченого та водночас, за влучним висловом С. Пушика, «великого українця» в почесні професори Прикарпатського національного.    
Між іншим, після першого видруку завдяки підтримці українських меценатів знаменитої монографії Анатолія Кифішина «Древнее святилище Каменная Могила. Опыт дешифровки протошумерского архива XII—III тысячелетий до н. э.» (а ця книжка, нагадаємо, побачила світ у Києві 2001 р.)  в Росії визнали заслуги вченого присвоєнням йому звання академіка. і так склалося, що після його відвідин Івано-Франківщини та зроблених ним заяв про рекордну давність тутешніх карпатських написів В. Кифішина нагородили в Москві в грудні 2012-го орденом Святого апостола Андрія Первозванного — однією з найвищих відзнак РФ.
Василь МОРОЗ

Переглядів: 516 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024