Четвер, 18.04.2024, 05:16:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 26
23 квітня 2013 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку творів народної художниці України Параски Хоми. Її творчість стала відомою широкому загалу ще в далекому 1968 році, а в 1973 році була належним чином оцінена – мисткиню було прийнято до Спілки художників України, і тільки тепер вона стала знайомою зблизька для галичан та гостей міста.  
На відкритті виставки виступили головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський, син майстрині Ярослав Хома та її невістка Стефанія Хома, генеральний директор - науковий керівник НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Богдан Струк. Відкривав захід заступник генерального директора з наукової роботи Семен ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

В Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку великодніх писанок Марії Кіращук з села Космач. В експозиції - понад 50 виробів майстрині і ще 4 писанки вперше демонструє її семирічна учениця.
«Всі мої писанки покриваються спочатку воском. Втім, одні – витравлюються у кислоті або в оцті, інші – покриваються кольорами анілових фарбів. В моїй експозиції понад 50 писанок і ще 4 - вперше написала моя семирічна учениця Суходоляк Вікторія», - говорить Марія Кіращук. 
У центрі її експозиції - писанка, виготовлена з яйця страуса. Майстриня працювала з ним понад 2 тижні, тоді як у роботі з курячими яйцями затрачає не більше одного дня. Орнамент добирає місцевий – грабельки, штерна та обов’язково – хрест. Його наносять, як символ оберегу.  ... Читати далі »
Переглядів: 479 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Про страшну трагедію місцевих жителів, яка сталася 4 серпня 1943 року в гірському селі Білих Ославах на Надвірнянщині, начебто багато написано. Тоді гарної літньої днини після свята іллі, в пору жнив і других сінокосів, за дві години перед полуднем село осиротіло на сім десятків жителів. Тієї кривавої середи німецькі карателі розстріляли не лише невинних чоловіків, а й жінок та дітей.
Відповідь на запитання, чому сталася білоославська Голгофа, всі друковані джерела вбачають у тому, що її корені ростуть з відомого карпатського рейду партизан-ковпаківців. За спалену радянськими партизанами колону німецьких автомашин в урочищі «Рахів» заплачено кров’ю місцевих селян. Німці це аргументували тим, що розвідка з літака донесла, що на згарищі метушилися люди в цивільному, і, видно, аніскільки не переймалися тим, що таку ж амуніцію м ... Читати далі »
Переглядів: 1312 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Якщо вірити легендам, то чи не в половині старих кам’яниць середмістя колись були будинки розпусти.
Найпопулярнішими кандидатами у борделі є нинішнє приміщення худграфу на Мазепи, конструктивістські будинки на початку Бельведерської та особняк на Короля Данила, де нещодавно обвалилась фасадна скульптура. Краєзнавці ж запевняють, що то все «пристойні споруди». Насправді жриці кохання працювали в інших місцях.

Зосю воліли всі
За радянщини слово «проституція» асоціювалось або з гнилим Заходом, або з проклятим минулим. Нікому з тодішніх науковців навіть ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

У Львові 28 квітня пройде парад «вишиванок» на честь воїнів СС «Галичина». У Калуші дивізійник залишився один. Вперше Василь Наконечний оприлюднив власні спогади.
Калушанин Василь Наконечний був контррозвідником дивізії СС «Галичина», сформованої із українців. Панові Василеві — 88-й рік, але виглядає значно молодшим. Каже, що цьому завдячує військовій виправці.
— Я у дивізію СС «Галичина» пішов молоденьким хлопцем, мені було 18 років. Один мав у дивізії 16 років, він отримав орден. Як годиться, перед набором до війська хлопці проходили медичну комісію. Добровольців було дуже багато, 82 тисячі чоловік. Однак брали не всіх. Якби набрали всіх, то була би у війні дуже серйозна сила… Вимоги були дуже суворі. Ріст — щонайменше 176 с ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

В Івано-Франківському архіві зберігається цікаве фото, зроблене у вересні 1954 року якимось Н. Криловим.
Там зображено будинки Станіславської дирекції залізничних перевезень. При чому саме фото цілком нормальне, нічого екстраординарного. А от назва дуже дивна. Російською вона звучить так: «Улица имени Колиева в г. Станиславе».
Серед полум’яних революціонерів і тодішніх офіційних героїв усіх війн людини з таким прізвищем нема. Правда, у ХІХ столітті жив один осетинський поет — Аксо Бесаєвич Колієв. Проте він був священиком, а їх комуністи, м’яко кажучи, не любили…
Відгадка проста — товариш Крилов не знав української мови! Насправді вулиця називалася Колійовою, а фотограф, пев ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013

Під час ремонту господарського приміщення церкви Святого Архистратига Михаїла була знайдена інвентарна книга церковного майна, яка містить чимало цікавих відомостей із історії церкви.
— При проведенні ремонтно-відновлювальних робіт у господарському приміщенні біля храму, цілком, на мій погляд, випадково, було віднайдено цікаві речі, зокрема, інвентарну книгу церковного і парохіяльного майна. Церковний інвентар списаний року Божого 1927-го парохом Калуша о. Володимиром Тисовcьким. У книзі подано ряд цікавих деталей, які можуть бути доповненням до вже відомої історії храму, — зазначив головний архітектор Калуша Петро Пострильоний. — Отже, історія побудови церкви, зважаючи відомості, викладені Володимиром Тисовським у обліковій книзі, набуває нових акцентів.
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024