Субота, 20.04.2024, 10:12:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
 
Архів новин
Головна » 2015 » Лютий » 3 » Дослідження історії села Шевченкове в роки Другої світової війни
18:58:24
Дослідження історії села Шевченкове в роки Другої світової війни

У сучасному суспільстві школа відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні особистості. Середня освіта  служить тим життєвим стартом, який у майбутньому допомагає вчорашнім школярам знайти своє місце в житті. Роль вчителів-предметників у цьому процесі є важливою, адже часто саме на звичайних уроках під час виконання невеликих дослідницьких завдань ми працюємо з тими, хто творитиме наше майбутнє завтра. Історія серед інших наук гуманітарного профілю має багатий інструментарій для виявлення обдарованої молоді. 
Працюючи із учнями 10 класу Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, вчитель історії Генза О.М. ґрунтовні знання з історичної науки учениць Кудляк Мар’яни, Понюк Аліни та Петраш Тетяни спрямувала на практичне застосування конкретних завдань. У рамках щорічної Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина - Україна» (напрям - «З попелу забуття») учениці під керівництвом учителя провели  краєзнавчі наукові пошуки і підготували «Дослідження історії села Шевченкове Галицького району в роки Другої світової війни». 
За підсумками І-го етапу цієї експедиції відділом освіти  Галицької РДА  було вирішено надіслати матеріали дослідження на ІІ-й  етап. Згідно наказу Івано-Франківської обласної державної адміністрації Департаменту освіти та науки №120 від 24.12.2014 р. пошукову групу Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №2 у складі Кудляк М., Понюк А., Петраш Т. під керівництвом  Гензи О. М.  нагороджено грамотами за друге місце. «На обласний етап експедиції  надіслано 97 робіт,  - як зазначає у своєму звіті директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Косило М. Ю., -  а нагороджено 31 учасника».
Науково-дослідницька робота має на меті формування не тимчасової цікавості, а довготривалого зацікавлення предметом та об’єктом дослідження.  
Якщо учень систематично вдосконалює свої навички та вміння у науковій роботі, то в майбутньому і результати будуть відповідні. 
Кудляк Мар’яна, одна із авторів краєзнавчого дослідження, зізнається: «Найважчим етапом у написанні роботи був пошук необхідних матеріалів. Ми побували навіть у районному військовому комісаріаті з надією знайти потрібні нам документи». 
Десятикласниця Петраш Тетяна розповідає, що найбільше їй сподобалось спілкуватись із учасниками та свідками Другої світової війни села Шевченкове. «Дуже вразила розповідь жительки  про  переселення із рідної домівки,  про втрату родини». Понюк Аліна зазначає, що їй цікаво було працювати у бібліотеках міста та області,  відтворювати історичну картину того часу. 
Під час підготовки до роботи учні користувались фондами Національного заповідника «Давній Галич», Галицької центральної районної бібліотеки, бібліографічного відділу Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, опрацьовували літературу у краєзнавчому відділі Обласної наукової універсальної бібліотеки імені І. Франка та в читальній залі суспільних дисциплін ПНУ ім. В. Стефаника. Залучення старшокласників до науково-дослідницької роботи має важливе значення для всебічного формування учня та вироблення в нього аналітичного складу мислення. Звичайно, перші кроки на цьому шляху можуть бути досить невпевненими та складними. Завдання педагога —   допомогти досягнути поставленої мети. Краєзнавчі дослідження історії рідного краю спонукають нас до розуміння того, що Друга світова війна була важким випробуванням. Її криваве відлуння і сьогодні звучить для нас «дзвоном скорботи». Плач матерів, жінок, сестер та осиротілих дітей озивається у наших серцях навіть через  70 років після закінчення цієї драматичної події. Сотні  і тисячі полягли на фронті, чимало людей пропало безвісти, когось - насильно вивезли до країни агресора на примусові роботи. 
Ми, нащадки Героїв, які жертвували своїм життям і подарували нам мирне небо над головою, ніколи не повинні залишатися байдужими до подій минулого. 

Людмила СОБОЛЕВСЬКА, заступник директора з навчально-виховної роботи


Переглядів: 579 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024