П`ятниця, 19.04.2024, 07:56:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Квітень » 24 » Фінансова установа з культурно-мистецькою славою: про будівлю на вул. Театральній, 27. Частина 4
20:58:48
Фінансова установа з культурно-мистецькою славою: про будівлю на вул. Театральній, 27. Частина 4

Зі сцени Каси ощадності тішив своїм співом коломиян Євген Гушалевич, випускник Віденської консерваторії, згодом соліст Пресбурзької (тепер – Братислава), Аахенської, Берлінської, Празької та Львівської опер, оперного театру в Брно. Про його спільний з дружиною Алісією Гушалевич концерт 14 липня 1899 року коломийська газета «Glos Pokucki» писала: «Зал заповнився по береги, а слухачі, зачаровані чудовим теноровим голосом концертанта і прекрасним сопрано й надзвичайними трелями концертантки, не скупилися на оплески. Особливе враження зробили на слухачів ніжна і гарна пісня Миколи Лисенка «Мені однаково» і чудова арія з курантами зі «Страшного двору» С. Монюшка». Концерт, дохід від якого призначався на благодійні цілі – потреби Українського Народного дому в Коломиї, що перебував тоді на стадії будівництва – пройшов дуже вдало, коломияни отримали мистецьке задоволення, а артисти – оплески та квіти вдячної публіки.

Згідно з дослідженням Степана Андріїшина, Євген Гушалевич ще за місяць до цього виступу – 6 червня 1899 року – брав участь у спільному концерті з хором товариства «Коломийський Боян».

Виступала на коломийській сцені (найімовірніше, саме в Касі ощадності) й знана оперна співачка та акторка Філомена Лопатинська, яка в різний час грала в театрах товариства «Руська Бесіда», В. Коссака, І. Когутяка, в польській опереті, була в трупах «Тернопільських театральних вечорів» та «Товариства Українських Акторів» (Київ). 10 березня 1897 року вона взяла участь у Шевченківському концерті, влаштованому хором «Коломийського Бояна», який зачарував коломиян виконанням хорових, сольних та інструментальних номерів, добре складеною програмою. А вже після студій у Львівській та Віденській консерваторіях Філомена Лопатинська постала перед коломиянами 23 березня 1912 року в головній ролі в опері Джузеппе Верді «Травіата» разом зі славним італійським співаком Августо Данні, але це вже було в залі польського спортивного товариства «Сокіл».

Далі буде…

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї 

Мирослава Кочержук


Переглядів: 70 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024