Субота, 27.04.2024, 04:50:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2017 » Березень » 24 » Григорій Хомишин: тернистий шлях на Голготу
20:41:08
Григорій Хомишин: тернистий шлях на Голготу

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти книжкова виставка-пам’ять, присвячена 150-річчю від дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви, Владики-Ординарія Станиславівської Єпархії, патріота України та мученика за єдність святої Церкви – Григорія Хомишина.

Народився він на Тернопільщині у селянській родині. Здобувши початкову освіту та закінчивши Тернопільську гімназію, побожний юнак вступив до Львівської духовної семінарії. Після закінчення навчального закладу був рукоположений на священика, а відтак став катедральним сотрудником у Станиславові. З того часу єпископ значно розбудував релігійно-суспільне життя в місті, заснував духовну семінарію, почав видавати квартальник для священиків «Добрий Пастир», очолював тижневу газету «Нова Зоря», яка стала органом Української Католицької Народної Партії. З ініціативи Хомишина створено у парафіях мережу читалень «Скала», велася харитативно-допомогова діяльність: Товариство Івана Милостивого, кооператив «Священича Поміч» тощо.

Григорій Хомишин був двічі арештований за свою активну релігійну діяльність. Останній допит єпископа відбувся 11 вересня 1945 р., а 28 грудня цього ж року після восьми місяців фізичних і моральних тортур перестало битися його серце.

Під страшенним тиском німецького фашизму та радянської влади владика залишився вірним загальнолюдським ідеалам та ідеї відродження державності українського народу.

Сьогодні одну з вулиць Івано-Франківська перейменовано на честь Григорія Хомишина.

На виставці експонується чимало видань, в яких на основі багатої джерельної бази об'єктивно аналізується пастирська та суспільна діяльність ісповідника віри.

Особливої уваги заслуговує лист-послання Блаженного Мученика „Українська проблема", який поповнив фонди нашої бібліотеки. Це - зразок релігійно-богословської, суспільно-політичної та соціально-економічної думки, відверта і відповідальна, щира і глибока позиція Владики, який повністю присвятився служінню Богові, Вселенській Церкві і рідному народові. „Українська проблема" Єпископа Григорія Хомишина - це духовний заповіт нащадкам, будівничим справедливої і заможної християнської держави.

Тож запрошуємо всіх краян відвідати обласну бібліотеку і переглянути книжкову виставку-пам'ять „Григорій Хомишин: тернистий шлях на Голготу".


Переглядів: 413 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024