Четвер, 18.04.2024, 16:43:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 6 » Як Калуський суд засудив пійлівського знахаря, який обманув тисячі людей
09:49:31
Як Калуський суд засудив пійлівського знахаря, який обманув тисячі людей

Видатний доктор Іван Куровець, який мешкав в Калуші, згадував про цікавий та неординарний випадок із своєї лікарської практики. У селі Пійло Калуського повіту був свого часу перед 1930-ти роками славний ворожбит на ціле Підгір’я.

До нього заїздили щодня повози багатих дідичів, вози селян, багато бідноти, вищих і менших урядовців і все це шукало поради та помочі у ворожбита. Спритний чоловік уладив собі примітивний "античний" склад різних амулетів у виді звірячих шкірок, камінчиків, живиці, смоли і флящинок з різноманітними ліками, інформують "Вікна" з посиланням на Калуський міськрайонний суд.

Свого часу жандармерія захопила цілий цей "античний запас" і доправила до Калуського суду. На суд були запрошені лікарські знавці, позаяк судді потребували спеціалістів із медичними знаннями. Докторанти знайшли між іншим флящинки з написами на них як: «Смердяк ч. 1», «Смердяк ч. 2» і «Смердяк ч. 3».

Для визначення вмісту речовин у флящинках, судді післали смердяки до хемічної аналізи аж до Львова. Експерти після проведення відповідних експертиз виявили цікаві речовини. У флящинці з написом «Смердяк ч. 1» була людська сеча з додатком соди, у «Смердяку ч. 2» — сеча додатком сальмяку (нашатир), а в «Смердяку ч. 3» — сеча з амоняком.

Пійлівський знахар лікував цими смердяками сотні ба й тисячі людей, бідних, панів, урядовців більших і менших з цілого Підгір’я.

Як лікарський знавець доктор Іван Куровець читав зі судових актів численні зізнання й вичитав, що багато собі хвалило смердяки та що їм це помагало.

Куровець констатує, що той ворожбит, подібно як інші ворожбити, різними способами лікував дурних людей, бо їх багато на світі. Така практика пов’язана із сугестією (навіюванням), яка є часом помічна у лікуванні, визнавав доктор.

Історію з посиланням на часопис "Діло" №15 від 23 січня 1931 року оприлюднив головний спеціаліст із забезпечення зв’язків з ЗМІ Калуського суду Олег Ониськів.


Переглядів: 63 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024