Вівторок, 19.03.2024, 11:26:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 2 » Як станиславівські поляки на Зелені свята по Дністру каталися: курйозні пригоди початку ХХ століття
07:35:09
Як станиславівські поляки на Зелені свята по Дністру каталися: курйозні пригоди початку ХХ століття

Туристичний потенціал Дністровського каньйону почали активно використовувати ще в часи Австро-Угорщини, на початку ХХ століття.

Різноманітні товариства, до яких у той час належали мешканці Станиславова (тепер – Івано-Франківськ), організовували сплави по ріці, під час яких мандрівники милувалися довколишніми краєвидами та відпочивали на природі, інформують "Вікна" з посиланням на "Правду.іф". У планах австрійської влади було поглибити русло ріки, засадити схили берегів, щоб вони не обсипалися, і навіть збудувати два порти у Галичі та Заліщиках, щоб перетворити Дністер на повноцінну транспортну водну артерію.

У травні 1908 року місцева газета «Кур’єр Станиславівський» писала:

«З туристичного погляду прекрасні види Дністровського каньйону можуть скласти конкуренцію розрекламованим околицям Рейну».

Щоправда, одна з таких туристичних мандрівок, яка відбулася 110 років тому саме на Зелені свята, ледь завершилася для мандрівників зі Станиславова плачевно і залишила дуже прикрі враження.

У перший день «польських» свят для учасників Міського касино – тогочасного міського клубу, який об’єднував станиславівську еліту – було організовано сплав з Галича до Нижнева. Виїзд зі Станиславова планувався потягом о 6.25 ранку, повернення з Нижнева – о 4.20 пополудню, також залізницею. Квитки на потяг в обидві сторони коштували 2 крони (100 крон на місяць тоді отримували як платню чиновники магістрату). Ще 60 гелерів (сотинок) треба було доплатити за користування човнами, якими планували сплавлятися станиславівські аристократи – здебільшого поляки, які хотіли приємно та цікаво відзначити свято Трійці.«Кожен учасник повинен запастися на дорогу відповідними харчами. Чарівна панорама берегів Дністра обіцяє знамениті враження від подорожі», – обіцяли організатори в дописі до газети.Але не так сталося, як гадалося. Наступного тижня в газеті з’явилася замітка від розлючених учасників подорожі, які нарікали на прикрі несподіванки, які застали їх під час сплаву. Мандрівка, яка мала тривати 7 годин, зайняла вдвічі більше часу. «Лише об 11 годині ночі вийшли на берег під мостом у Нижневі, у найменш придатному місці, звідки мандрівники змушені були дряпатися на високу гору, а потім ще кілька кілометрів іти болотом до залізничної станції», – описували пригоди учасників сплаву тогочасні газетярі.

Треба зауважити, що цю мандрівку на Зелені свята супроводжувала негода: дощ, вітер і гроза із блискавками, що теж відчутно вплинуло на настрій мандрівників. «Під час нічного сплаву на Дністрі лив дощ і били блискавки, що навіть загалом спокійних людей непокоїло та дратувало. Така мандрівка має бути обачніше підготовлена», – резюмував автор допису.


Переглядів: 302 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024