Понеділок, 06.05.2024, 23:11:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2023 » Липень » 31 » Як у селі Михальче на Івано-Франківщині дбають про 300-літній костел
09:24:53
Як у селі Михальче на Івано-Франківщині дбають про 300-літній костел

У селі Михальче Городенківської громади, що на Івано-Франківщині, місцеві жителі доглядають за 300-літнім костелом святого Архистратига Михаїла. Як вдалося врятувати пам'ятку від знищення, читайте у матеріалі Суспільного.

Староста Михальчівського старостинського округу та ініціатор відновлення храму Богдан Пронь каже: до 2023 року храм міг і не зберегтися.

"Вода затікала, тому що перекриття було повністю розбите. Покрівлі, як такої, не було. За радянської окупації у приміщенні храму був розташований шкільний спортзал", — розповідає Богдан Пронь.

За його словами, перекрити цинковим дахом храм і дзвіницю вдалося у 2015 році коштом польського мецената Яна Кульчика. Це і врятувало пам'ятку від знищення.

"У 2015 році до нас у село заїхав уже покійний депутат Верховної ради Анатолій Матвієнко. Упродовж восьми місяців я звертався до нього, аби він допоміг зберегти костел. Він зв'язався з польським меценатом Яном Кульчиком, який і пожертвував гроші на відновлення храму. Після цього ми врятували костел. І вже майбутнє покоління — діти та внуки — будуть ще бачити цей храм", — говорить Богдан Пронь.

Роботи розпочалися у червні 2015 року. За цей час завезли всі матеріали та найняли бригаду. На перекриття пам'ятки витратили 580 тис. грн, дзвіниці — 150 тис. грн. Ремонт завершили 1 вересня 2015 року.

Пізніше майстри потинькували стіни храму, встановили вікна, а коштом місцевого фермера Оганесяна Врежика перемурували паркан.

Староста Михальчівського старостинського округу каже: загалом усі відновлювальні роботи обійшлися у 800 тис. грн. Нині звідси промаркований туристичний маршрут до Дністровського каньйону.

"Ми постійно косимо на цій території. Всередині храму постійно прибираємо, вивозимо сміття", — розповідає Богдан Пронь.

За його словами, костел святого Архистратига Михаїла звели у 1721 році за гроші львівського єпископа і власника тоді ще містечка Михальче — Яна Скарбека. У 1944 році храм закрили, а згодом розграбували. Всередині зберігся родинний герб Яна Скарбека, а в арковій дзвіниці — скульптура святого Яна Непомуцького.

Храм зведений у класичному бароковому стилі. Архітектор Ігор Панчишин каже: тим, як місцевим вдалося врятувати пам'ятку, можна лише пишатися.

"Тільки можна привітати й кланятися тим людям, які взялися за цю роботу і зробили все, що необхідно для порятунку пам'ятки. Незалежно, якої вона конфесії чи стилю. Маючи такий фактурний, масштабний об'єкт, вони можуть перспективно шукати партнерів на великі фестивалі, акції. Це — колосальний ресурс", — розповідає Панчишин.

Зі слів архітектора, для повноцінної реставрації такої споруди потрібно провести історичні дослідження та наукові обстеження. Однак додає: у випадку, коли є загроза повної руйнації костелу, найкращим варіантом є перекриття та укріплення споруди.

"Це дасть можливість протягнути час, зберегти ту фактуру — саму конструкцію костелу — до тих часів, коли можна буде методично взятися за наукове обстеження. Мабуть, тільки так зараз в Україні можна працювати", — пояснює Ігор Панчишин.


Переглядів: 69 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024