Четвер, 28.03.2024, 21:05:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 29 » Калушанин оприлюднив унікальні світлини проєкту найстарішої школи Калуша
19:32:50
Калушанин оприлюднив унікальні світлини проєкту найстарішої школи Калуша

Андрій Шутяк придбав на одному з інтернет-аукціонів проєкт найстарішої школи міста, відомої як червона. Нині це ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

У блозі на сайті «Вікон» Ян Чарнецький висловив припущення, що архітектором найстарішої школи Калуша міг бути відомий Юліуш Гохбергер:

«Сучасний вигляд найбільш престижна /як нині сказали б/ калуська школа набула в 1883 році. Саме того року в усіх середніх та великих містах Галичини були збудовані німецькі школи з червоної, нетинькованої цегли в аркадовому, неоготичному стилі, якому притаманні високі готичні фронтони. Автором проєкту, як на мене, був львів’янин Юліуш Гохбергер. Він обіймав посаду, що тепер зветься головний архітектор Львова. "Сестрою" калуської червоної школи є львівська школа, тепер — із польською мовою навчання, імені Святої Марії Магдалини, «Магдуся», на вул. Степана Бандери.

Старі фото столітньої давнини переконують, що львівська та калуська школи були виконані за проєктом одного архітектора. Хоча в переліку найвідоміших робіт Юліуша Гохбергера (16. 05. 1840, Познань – 05. 04. 1905, Львів, Личаківський цвинтар) калуська червона школа чомусь відсутня. Можливо, школу проєктував один з поки невідомих учнів пана Юліуша».

До редакції звернувся калушанин Андрій Шутяк, у колекції якого є проєкт школи №1. У документі чітко вказано, що архітектор будівлі — львівський архітектор і педагог Тадеуш Вацлав Мюнніх. Історичний документ калушанин придбав на одному з інтернет-аукціонів.

У проєкті школи чітко вказано автора — Тадеуш Вацлав Мюнніх

За інформацією з Вікіпедії, Тадеуш Вацлав Мюнніх (Tadeusz Wacław Münnich; 1861 Краків — 5 липня 1900 Львів) — львівський архітектор, педагог, який розробив ряд типових проєктів народних шкіл у Галичині. Присвятив цій темі публікації у журналі «Czasopismo Techniczne».

Народився 1861 року в Кракові. Там же закінчив реальну школу. Здобував архітектурну освіту у Відні. 1885 року закінчив також Львівську політехніку. Працював в архітектурному бюро Івана Левинського, де виконав проекти будівництва та реконструкції великої кількості будівель у Львові та Галичині. Від 1888 року працював у Краківській промисловій школі, як асистент, пізніше — як асистент професора будівництва. Від 1891 року — асистент кафедри архітектури Львівської політехніки. Працював викладачем у львівській Державній промисловій школі, від 1894 року — професор. Технічний референт Шкільної ради. 1891 року нагороджений срібною медаллю за заслуги в організації львівської виставки будівельної промисловості. Член Політехнічного товариства у Львові у 1877–1889 та 1891–1900 роках. Упродовж 1898–1899 років входив до його правління. У 1898–1900 роках був членом редакції друкованого органу товариства — журналу «Czasopismo Techniczne», де надрукував низку власних статей. Кілька публікацій вийшли також у варшавському часописі «Przegląd Techniczny». У серпні 1899 року виїздив у відрядження до Чехії, Німеччини та Швейцарії, де вивчав досвід будівництва шкільних споруд.

5 липня 1900 року у Львові вчинив самогубство. Причиною ймовірно був тяжкий психічний стан, у якому перебував протягом останнього часу через хворобу очей. Похований на Личаківському цвинтарі. По собі залишив вдову і трьох дітей.

Архітектор отримав бронзову медаль львівської Гігієнічно-промислової виставки за проєкт вілли (1880)

Спільно з Іваном Левинським керував перебудовою костелу Івана Хрестителя у Львові за проєктом Юліана Захаревича (1886 — 1889). Також серед робіт Тадеуша Вацлава Мюнніха:

- Перебудова старого будинку на віллу Масловських у Львові на вулиці Дорошенка, 73 (1888).
- Дерев'яна брама із крилами для кас на виставці будівельної промисловості у Львові (1891, виконано фірмою Крикевича і Гробоні).
- Перебудова вілли Адамських на житловий будинок на вулиці Лепкого, 20 у Львові (1897).
- Садиби у Новому Селі і Барилові.
- Проєкти церков для В'язовниці та Ришкової Волі (обидва села — в Ярославському повіті).
- Неоготичний вівтар костелу в Жолині Ланьцутського повіту.

Шестикласна Народна школа в Калуші містила жіноче та чоловіче відділення. Головний фасад симетричний. У центрі будівлі були розташовані входи до обох шкіл. Набір приміщень для кожного відділення складався з восьмми класних кімнат (одного класу на 40 учнів та одного на 60; двох навчальних приміщень для 50 і трьох для 80 учнів); аудиторії «для релігії»; канцелярії та санвузлів на обох поверхах у кожному крилі.

Частина першого поверху у флангових частинах дворового фасаду була відведена під помешкання керівників. У правій, жіночій частині будівлі, — двокімнатне, у лівій — трикімнатне житло керівника чоловічого відділення та, за сумісництвом, директора всієї школи.

У підвалі, окрім господарських приміщень, під помешканням керівника жіночої школи розташовані загальна кухня і кімната вахтера школи.

Перекриття над підвалом — цегляні склепіння. Висота софіту в класних кімнатах сягала 4 метрів, у житловій частині, а також шкільних санвузлах та допоміжних приміщеннях — 3,2 метра.


Переглядів: 296 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024