Четвер, 28.03.2024, 12:59:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 18 » Калуський краєзнавець презентувала книгу про долю галицького інтелігента Ярослава Дякона
20:22:03
Калуський краєзнавець презентувала книгу про долю галицького інтелігента Ярослава Дякона

У Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася презентація книжки «Ярослав Дякон: тернова доля». Її автором є калуська журналістка, краєзнавець Дарія Мельник.

Монографія видана за сприяння Калуської міської ради в рамках діяльності комісії сприяння книговидання місцевих авторів. Книга вийшла в світ тиражем 130 примірників і містить 176 сторінок, інформують "Вікна".

У праці досліджується життя і діяльність Ярослава Дякона – галицького інтелігента, просвітянина, народного вчителя – та його родини. Монографія в основному опирається на щоденники Ярослава Дякона, документи з його родинного архіву, свідчення його нащадків, спогади його учнів і знайомих, а також – на нечисленні джерела й наукові праці.

За словами Дарії Мельник, постать Ярослава Дякона її зацікавила тим, що вона часто чула це ім’я в своїй родині та в спогадах старших людей із села Петранка, звідки родом сама авторка. А знайомство з його родиною ще більше надихнуло до написання книги.

"Я зрозуміла, що ця людина мала неабияку повагу і авторитет серед петранчан. І за 15 років сім’я Дяконів багато чого зробила в моєму рідному селі, оскільки люди впродовж тривалого часу його пам’ятають і згадують. У 2009 році мені вдалося познайомитися з донькою пана Ярослава – Вірою Пілянською. Розмови з нею, перегляд родинних архівів дали мені зрозуміти, що варто зібрати інформацію про цю людину і писати про неї".

Презентація цієї книги в Калуші невипадкова, оскільки минає 100 років, як родина Дяконів переїхала з Тернопільщини до Калущини. У ті роки отець Григорій Дякон приїжджає працювати священиком на Калущину, де понад 20 років був парохом у Кропивнику. Також він був деканом Калуської греко-католицької церкви. Після його смерті свою священицьку справу передав синові – отцю Роману Дякону. Другий син отця Григорія — Ярослав — майже 30 років вчителював на Калущині, а також був у свій час директором Голинської школи. Працювала вчителькою в одному з сіл Калущини і їхня сестра Софія.

За словами старшого наукового співробітника краєзнавчого музею Калущинини Івана Тиміва, Дарія Мельник на академічному рівні опрацювала родовід Дяконів:

"У цій книзі в хронологічні послідовності розглядається життя родини і родоводу Дяконів, зокрема перед Другою світовою війною. Ця книга не просто звичайні спогади із буднів родини, це аналіз суспільно-політичного руху в умовах тоталітарного режиму. Якби такі записи потрапили до тодішнього НКВС, напевно, вцієї родини були б проблеми. Пунктуальним є залучення численних рукописів з родинного архіву Дяконів – зокрема, документи про народження дітей, заяви про надання пенсії, заяви про реалібітацію, тощо. Все це характеризує авторку як сумлінного науковця і дослідника."

Особливу увагу краєзнавець приділяє долі Ігоря – сина Ярослава Дякона, який відбув 10-літні радянські табори. Загалом авторка у книзі акцентує на родині Дяконів як на взірцеві галицької інтелігенції. Адже багато галицьких родин у ті часи, як і власне ця сім’я, зазнали тотальних репресій та переслідувань.


Переглядів: 319 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024